Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 21:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενωμένο μέτωπο Γαλλίας – Γερμανίας απέναντι στην Κίνα

Ενωμένο μέτωπο Γαλλίας – Γερμανίας απέναντι στην Κίνα

Κορυφαίοι διπλωμάτες της Γερμανίας και της Γαλλίας προσπάθησαν να παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο στο θέμα της Κίνας, λέγοντας ότι οι χώρες τους θα πρέπει να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ταυτόχρονα, κάλεσαν το Πεκίνο να πιέσει την Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Έχουμε ένα κοινό μήνυμα να στείλουμε: δεν προσπαθούμε να απεξαρτηθούμε αλλά να περιορίσουμε την εξάρτησή μας όταν αυτή γίνεται υπερβολική. Μιλάμε για μείωση των κινδύνων παρά για απεξάρτηση», ανέφεραν η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και η Γερμανίδα ομόλογός της Αναλένα Μπέρμποκ μετά τις συζητήσεις που είχαν στο Παρίσι. 

Οι υπουργοί συναντήθηκαν καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Tσιν Γκανγκ, περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, εν μέσω ενδείξεων ότι ακόμη και οι στενότεροι φίλοι του Πεκίνου στην Ε.Ε. αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερη απόσταση. Η Ιταλία έχει σηματοδοτήσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το επενδυτικό σύμφωνο στο πλαίσιο της κινεζικής Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος».

Η Κολονά επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον Τσιν, αφού η Μπέρμποκ – η οποία συμμετείχε επίσης στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου – φιλοξένησε τον Κινέζο ομόλογό της στο Βερολίνο την Τρίτη. Οι τελευταίες συνομιλίες λαμβάνουν χώρα μετά το ταξίδι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα τον περασμένο μήνα, κατά το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι απαραίτητο για την Κίνα να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία για να καταλάβει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και να της ζητήσει να επιστρέψει στη λογική. Ζητάμε επίσης από την Κίνα να απέχει από οποιαδήποτε παράδοση όπλων στη Ρωσία», είπε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επέκταση των αυστηρών εμπορικών περιορισμών σε αρκετές κινεζικές εταιρείες καθώς προσπαθεί να «τιμωρήσει» τις εταιρείες που προμηθεύουν το Κρεμλίνο με απαγορευμένα αγαθά και τεχνολογίες που έχουν βοηθήσει την πολεμική μηχανή της στην Ουκρανία.

Ο Τσιν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Μπέρμποκ στο Βερολίνο την Τρίτη ότι η Κίνα θα αντιδράσει «αυστηρά και σθεναρά» σε τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν στις εταιρείες της από την Ε.Ε. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ένωσης συναντώνται στη Στοκχόλμη αυτή την εβδομάδα για να ενημερώσουν σχετικά με τη θέση τους για την Κίνα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Σήμα για αποχώρηση από την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας

Νέα ένταση στις σχέσεις Καναδά – Κίνας

Δημόσια διαβούλευση για το ψηφιακό δολάριο ξεκινά η Τράπεζα του Καναδά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News