Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 20:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Σήμα για αποχώρηση από την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας

Ιταλία: Σήμα για αποχώρηση από την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας

Η Ιταλία έδωσε σήμα στις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από μια αμφιλεγόμενη επενδυτική συμφωνία με την Κίνα πριν από το τέλος του έτους.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ότι, ενώ δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, η κυβέρνησή της τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από τον ρόλο της στην Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας, σύμφωνα με πηγές. 

Η Ιταλία υπέγραψε την πρωτοβουλία για τις υποδομές το 2019, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε και έγινε η μόνη χώρα του Ομίλου των Επτά (G7) που έγινε μέρος της συμφωνίας. Η συμμετοχή θα ανανεωθεί αυτόματα το 2024, εκτός εάν η Ρώμη αποχωρήσει ενεργά από τη συμφωνία.

Η Ιταλία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι οποίες επιδεινώθηκαν υπό το φως της συνεχιζόμενης υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να εξισορροπήσουν την επιθυμία να διατηρήσουν τις επαφές τους με την Κίνα στο εμπόριο και τις επενδύσεις, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί οικονομικού εξαναγκασμού. 

Εμπορικό ισοζύγιο αγαθών Ε.Ε. με Κίνα

Στοιχεία σε ευρώ για το 2022

Source: Eurostat

 

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρώμη να λάβει δημόσια θέση για το θέμα και να εγκαταλείψει τη συμφωνία, αποκάλυψαν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις γίνονται κατ΄ιδίαν.

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Μελόνι εξακολουθούν να συζητούν τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα μιας απόφασης, φοβούμενοι οικονομικά αντίποινα από την Κίνα και τίποτα δεν θα δημοσιοποιηθεί πιθανότατα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών του G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με τις πηγές. 

Η πιθανή κίνηση συνδέεται στενά με τη στάση της Μελόνι για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ιταλία και ειδικότερα με την επιλογή για το εάν θα χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία για να περιορίσει την επιρροή της κινεζικής Sinochem Holdings, του μεγαλύτερου μετόχου της ιταλικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών Pirelli, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Η απόφαση αυτή έχει καθυστερήσει για τα τέλη Μαΐου.

Το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι Ιταλοί αξιωματούχοι συζητούν μια σειρά επιλογών στο πλαίσιο συνομιλιών με επενδυτές της Pirelli σχετικά με τη διάρθρωση ιδιοκτησίας της εταιρείας. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει μια πιο ουδέτερη στάση για τον ρόλο της Sinochem ως μέρος της συνολικής απόφασης για την έξοδο από την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος».

Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας έχει χρηματοδοτήσει 900 δισ. δολάρια σε έργα υποδομών παγκοσμίως.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα ένταση στις σχέσεις Καναδά – Κίνας

Βραδύτερα ανακάμπτει η Κίνα – Βαρίδι για τις εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κυρώσεις σε εταιρείες της Κίνας που βοηθούν τη Ρωσία ετοιμάζει η ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News