Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 10:31
BUSINESS & FINANCE

FT: Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων αναζητούν στο Ιόνιο μια εναλλακτική Ελλάδα

FT: Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων αναζητούν στο Ιόνιο μια εναλλακτική Ελλάδα

Η ηπιότερη ζέστη του καλοκαιριού, η ησυχία μακριά από τις τουριστικές κοσμοσυρροές Μυκόνου ή Σαντορίνης, το πράσινο, οι σμαραγδί ακρογιαλιές και τα θαυμαστά φυσικά τοπία είναι, μεταξύ άλλων, οι λόγοι που τα νησιά του Ιονίου προσελκύουν ολοένα και περισσότερους ξένους αγοραστές ακινήτων, αναφέρουν σε ρεπορτάζ οι Financial Times.

Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς αγοραστές που προτιμούν το Αιγαίο, οι Ευρωπαίοι, ιδίως εκείνοι από Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβία, επενδύουν στα νησιά του Ιονίου.

Ο Τσαρλς Νόργουντ και η σύζυγός του, πουλώντας το σπίτι που είχαν χτίσει προ δεκαετίας στην Κέρκυρα, θεώρησαν πως ο κύκλος τους με το νησί είχε κλείσει. Όταν, όμως, άκουσαν ότι ένα παλαιό ακίνητο που πάντα «χάζευαν» σε κοντινό οικόπεδο ήταν προς πώληση, το ενδιαφέρον τους αναθερμάνθηκε και πλέον η αγοραπωλησία βαίνει προς ολοκλήρωση.

«Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε αυτό το μέρος που δεν αντέχουμε να εγκαταλείψουμε» λέει ο ίδιος στους Financial Times.

Για όσους αναζητούν μια εξοχική κατοικία στον ήλιο, τα νησιά του Ιονίου προσφέρουν ειδυλλιακές επιλογές, με ήπιο καιρό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, υπέροχη αρχιτεκτονική και πλούσιο ντόπιο πολιτισμό, τονίζει η βρετανική εφημερίδα. 

«Δεν υπάρχουν τα πλήθη τουριστών, οι ταξιδιώτες μονοήμερων ή Σαββατοκύριακου» λέει η Ιλεάνα φον Χιρς για την Ιθάκη, όπου εκείνη και η οικογένειά της διατηρούν πλήθος ακινήτων – μεταξύ αυτών και μια βίλα προς ενοικίαση. 

Στην Κέρκυρα, οι τιμές κυμαίνονται ανά περιοχή. Στο Κομμένο, η αγορά σπιτιού μπορεί να φτάσει και τα 4 εκατ. ευρώ, με το κόστος να διπλασιάζεται όταν πρόκειται για παραθαλάσσια ακίνητα, σύμφωνα με τον Μάρκους Γκαντόλο-Γκόρντον του μεσιτικού Property Vision – που εξειδικεύεται στην Ελλάδα. «Και οι γείτονές σου ενδέχεται να είναι δισεκατομμυριούχοι της ελληνικής ναυτιλίας ή Ρώσοι ολιγάρχες που ελλιμενίζουν τα γιοτ τους στην κοντινή μαρίνα Γουβιών», λέει ο ίδιος. 

«Τα καλοκαίρια με λιγότερους ανέμους ευνοούν εκείνους που έχουν σκάφη. Υπάρχει μια παράκτια κουλτούρα -με τους επισκέπτες να πηγαίνουν από το σκάφος στην ταβέρνα και από την ταβέρνα στους ήρεμους όρμους- αντί για φανταχτερά εστιατόρια και έντονη νυχτερινή σε μέρη όπως η Μύκονος» λέει ο Γκαντόλο-Γκόρντον. 

Αιώνες βενετσιάνικης κυριαρχίας προστάτευσαν τα νησιά του Ιονίου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφήνοντας τη σφραγίδα της στην αρχιτεκτονική. «Βλέπεις τα σοκάκια και φαντάζεσαι τη Βενετία» λέει ο Νόργουν για την παλιά πόλη της Κέρκυρας. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News