Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 11:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραδύτερα ανακάμπτει η Κίνα – Βαρίδι για τις εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Βραδύτερα ανακάμπτει η Κίνα – Βαρίδι για τις εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Στη βραδύτερη ανάκαμψη της Κίνας αποδίδουν τις χαμηλές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς φαίνεται πως η αιφνίδια άρση των υγειονομικών μέτρων στην αρχή του έτους είχε οδηγήσει σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Estee Lauder, η οποία είδε ιστορική βουτιά στη μετοχή της την περασμένη εβδομάδα, αφότου αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για τις φετινές πωλήσεις λόγω της ασθενέστερης ανάκαμψης στην Ασία.

Πρόκειται όμως για μία από τις πολλές εταιρείες που εστιάζουν στον καταναλωτή, από τη Starbucks μέχρι εταιρείες τεχνολογίας και logistics, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες προειδοποιούν για χαμηλότερη ανάκαμψη από το προσδοκώμενο. «Η γενική προσδοκία ήταν ότι μετά το άνοιγμα η αγορά της Κίνας θα ανέκαμπτε. Δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα σημάδια», δήλωσε ενδεικτικά ο διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm, Cristiano Renno Amon, σε αναλυτές την περασμένη εβδομάδα.

Μάλιστα, μεγάλο είναι το χτύπημα ιδίως για τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό στις ταξιδιωτικές δαπάνες. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Hilton, Christopher Nassetta, δήλωσε: «Η Κίνα δεν θα συνεισφέρει όσο ήλπιζα φέτος».

Άλλες εταιρείες βέβαια είναι πιο αισιόδοξες. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις του οίκου πολυτελείας LVNH στην Ασία αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο. Ο οικονομικός διευθυντής του οίκου, Jean-Jacques Guiony, δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για την εξομάλυνση της κινεζικής αγοράς».

Επίσης, όσες εταιρείες δεν είχαν βάλει πολύ υψηλά τον πήχυ επωφελήθηκαν. Η Adidas, για παράδειγμα, κατέγραψε πτώση εσόδων και έκανε λόγο για συνεχιζόμενη «αβεβαιότητα» στην Κίνα, αλλά οι μετοχές της εκτινάχθηκαν κατά 8% την περασμένη Παρασκευή, καθώς δήλωσε ότι βλέπει «θετική τάση» μετά από αρκετά χρόνια προκλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν δυναμική εκκίνηση στο έτος για την οικονομία της Κίνας, με το ΑΕΠ να αναμένεται να πιάσει ή και να υπερβεί τον στόχο για ανάπτυξη 5% φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Τρόπους μείωσης της εξάρτησης από την κινεζική φαρμακοβιομηχανία αναζητά η ΕΕ

Κίνα: Ξαφνική συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

Η Binance και ο όμιλος Shein «κρύβουν» τις κινεζικές ρίζες τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News