Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 16:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Cartier: Η ιστορία του οίκου που «στολίζει» όσους γράφουν ιστορία 

Cartier: Η ιστορία του οίκου που «στολίζει» όσους γράφουν ιστορία 

Δεξιοτεχνία, ποιότητα,αίγλη: Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν απόλυτα τον πολυτελή οίκο ρολογιών, κοσμημάτων και μικρών δερμάτινων ειδών, Cartier. 

Παγκόσμια είδωλα όπως η Diana, η Jackie Kennedy, η Elizabeth Taylor και η Grace Kelly έχουν φορέσει δημιουργίες του, στις πιο σημαντικές τους στιγμές, αφήνοντας εποχή. 

Ποια είναι όμως άραγε, η ιστορία της μάρκας, που αναβαθμίζει την εικόνα όσων γράφουν ιστορία; 

Ο γαλλικός όμιλος ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1847 από τον Louis-François Cartier και παρέμεινε στην οικογένεια, μέχρι που πέρασε σε επενδυτές και έπειτα εξ΄ολοκλήρου στον ελβετικό κολοσσό πολυτελών ειδών, Richemont, που κατέχει μεταξύ άλλων και τις εταιρείες Van Cleef & Arpels και Vacheron Constantin. 

Χρειάστηκαν τρεις γενιές για να καθιερωθεί η Cartier παγκοσμίως 

Cartier: Η ιστορία του οίκου που «στολίζει» όσους γράφουν ιστορία -1
Φωτ.: Shutterstock

Ο Cartier ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία, όταν ανέλαβε το εργαστήριο του εργοδότη του. 

Η πρώιμη επιτυχία της εταιρείας διασφαλίστηκε όταν η πριγκίπισσα Ματθίλδη, ξαδέρφη του Ναπολέοντα, η οποία χαρακτηριζόταν για την αίσθηση της κομψότητας και της μόδας, που την διακατείχε, έγινε πελάτισσα.

Το 1874, ο γιος του Louis-François, Alfred Cartier ανέλαβε την εταιρεία, αλλά ήταν οι τρεις γιοι του Alfred, Louis, Pierre και Jacques που καθιέρωσαν το εμπορικό σήμα παγκοσμίως, ανοίγοντας υποκαταστήματα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αγία Πετρούπολη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι υπό την ηγεσία τους, είχαν καταφέρει η Cartier να αναδειχθεί ως βασιλικός προμηθευτής κοσμημάτων στους περισσότερους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης. 

Παράλληλα, προχώρησαν σε μία σειρά καινοτομιών. Ο Louis ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε την πλατίνα, που είναι ελαφρύτερη από τον χρυσό. Επίσης έφτιαξε αυτό που από πολλούς θεωρείται το πρώτο σύγχρονο ρολόι χειρός, το Santos, όταν ο Βραζιλιάνος αεροπόρος και φίλους του, Alberto Santos-Dumon, του παραπονέθηκε πως δεν μπορεί να δει την ώρα, από το ρολόι τσέπης του, όταν βρίσκεται στον αέρα. 

Ο Louis είναι υπεύθυνος και για ένα ακόμη εμβληματικό σχέδιο του οίκου, το ρολόι Tank, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα άρματα μάχης -όπως προδίδει το όνομά του- στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Cartier: Η ιστορία του οίκου που «στολίζει» όσους γράφουν ιστορία -2
Το εμβληματικό ρολόι Tank που έχουν φορέσει η Diana και η Jackie Kennedy. Φωτ.: Shutterstock

H Cartier «φεύγει από τα χέρια» της οικογένειας 

Το 1972 ο βιομήχανος Robert Hocq, ηγούμενος μιας ομάδας επενδυτών, εξαγόρασε όλα τα καταστήματα της Cartier που είχαν πουληθεί από τους απογόνους του Louis-François, αναδιοργανώνοντας την εταιρεία ως Cartier World. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η οικογένεια Kruger εξαγόρασε τους υπόλοιπους επενδυτές της Cartier, προσθέτοντας την εταιρεία στις συμμετοχές της στη Richemont.

Cartier: Η ιστορία του οίκου που «στολίζει» όσους γράφουν ιστορία -3
Φωτ.: Shutterstock

Πλέον η Cartier είναι στην κορυφή των πωλητών ακριβών ρολογιών και κοσμημάτων παγκοσμίως, με την αξία επωνυμίας της το 2020, να διαμορφώνεται σύμφωνα με το Forbes στα 12,2 δισ. δολάρια, ενώ λειτουργεί περισσότερα από 200 καταστήματα σε 125 χώρες. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στο σφυρί ένα ροζ διαμάντι 11,15 καρατίων – Έως και 21 εκατ. οι προσφορές

Γιατί είναι καλή εποχή να πουλάς μεταχειρισμένα Rolex

Γιατί ξεπουλάνε Cartier και Bulgari στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News