Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το Zorba έγινε Zara και οι άγνωστες ιστορίες πίσω από 8 διάσημα brand names

Πώς το Zorba έγινε Zara και οι άγνωστες ιστορίες πίσω από 8 διάσημα brand names

Σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 2.000 καταστήματα Zara σε 96 χώρες του κόσμου, καθώς και τουλάχιστον άλλα 500 Zara Home. Η ταμπέλα της ισπανικής αλυσίδας είναι άμεσα αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το πρώτο κατάστημα Zara θα ονομαζόταν Zorba. Εάν αυτές οι χιλιάδες ταμπέλες στους πιο εμπορικούς δρόμους όλους του κόσμου δεν γράφουν σήμερα το όνομα του ήρωα του Καζαντζάκη, οφείλεται σε κάποιον Ισπανό που «πρόλαβε» να ονομάσει έτσι το μπαρ του, πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Άλλωστε, πολλά από τα διασημότερα brands του κόσμου κρύβουν σήμερα ιστορίες που συχνά είναι άγνωστες στα εκατομμύρια των πελατών τους.  

Zara

Ο Amancio Ortega σκόπευε αρχικά να ονομάσει την εταιρεία του Zorba, εμπνευσμένος από την ταινία του 1964, «Zorba the Greek». Ομως, καθώς ετοιμαζόταν να ανοίξει το πρώτο του κατάστημα, στην Λα Κορούνια, το 1975, διαπίστωσε ότι εκεί κοντά βρισκόταν ένα μπαρ με το όνομα Zorba. Καθώς ο Ortega είχε ήδη παραγγείλει τα γράμματα για την πινακίδα, προσπάθησε να βρει ένα όνομα με το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει έστω κάποια από αυτά. Και έτσι, γεννήθηκε η Zara.

Adidas

Παρότι ο αστικός μύθος θέλει το όνομα της Adidas να προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «All Day I Dream About Sport», η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η εταιρεία  αθλητικών ειδών ιδρύθηκε το 1949 στη Γερμανία από τον Adolf Dassler. Το όνομα της εταιρείας προήλθε από το χαϊδευτικό του (Adi) και τα πρώτα γράμματα του επιθέτου του.

Amazon

Πώς το Zorba έγινε Zara και οι άγνωστες ιστορίες πίσω από 8 διάσημα brand names-1
φωτ.: Reuters

Ο Jeff Bezos ίδρυσε το online βιβλιοπωλείο του το 1994, στο γκαράζ του σπιτιού του στην Ουάσιγκτον. Αρχικά, ήθελε να το ονομάσει Cadabra, από τη μαγική λέξη abracadabra. Όμως, όταν διαπίστωσε ότι πολλοί άκουγαν «cadaver» (που σημαίνει «πτώμα») όταν έλεγε το όνομα στο τηλέφωνο, κατέληξε στο Amazon, αντλώντας έμπνευση από τον μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου.

Starbucks

Ο Gordon Bowker ήθελε να δώσει στην εταιρεία του ένα όνομα που να αρχίζει από «st», καθώς πίστευε ότι αυτές οι επωνυμίες ήταν ισχυρές.  Όταν ψάχνοντας λέξεις από «st» βρήκε μια παλιά αμερικανική πόλη που ονομαζόταν  Starbo, αμέσως του ήρθε στο μυαλό η ιστορία του Moby Dick. Τα Starbucks πήραν το όνομά τους από τον υποπλοίαρχο του Pequod.

GAP

Πώς το Zorba έγινε Zara και οι άγνωστες ιστορίες πίσω από 8 διάσημα brand names-2
φωτ.: AP

Στην Καλιφόρνια, με το κίνημα των hippies να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, ο Don Fisher διαπίστωσε ένα κενό στην αγορά, καθώς αδυνατούσε να βρει ένα τζιν που να του ταιριάζει. Η GAP θέλησε να καλύψει αυτό το κενό, αλλά και να απευθυνθεί σε ένα νεότερο κοινό, με ένα όνομα που αντλούσε έμπνευση από το «χάσμα των γενεών».  

eBay

Ο Ιρανο-αμερικανός επιχειρηματίας Pierre Omidya ίδρυσε την AuctionWeb το 1995, για να πουλά πράγματα μέσω του διαδικτύου. Δύο  χρόνια αργότερα, αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της εταιρείας του σε Echo Bay, γιατί πίστευε ότι ακουγόταν ωραίο.  Όμως, μία καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού χρησιμοποιούσε ήδη αυτή την επωνυμία, έτσι ο Omidya κατέληξε στο eBay.

ΙΚΕΑ

Πώς το Zorba έγινε Zara και οι άγνωστες ιστορίες πίσω από 8 διάσημα brand names-3
φωτ.: Shutterstock 

Τα πάντα μέσα σε ένα κατάστημα IKEA έχουν πάρει το όνομά τους από μια σουηδική λέξη. Όμως δεν ισχύει το ίδιο με την ίδια την αλυσίδα ειδών σπιτιού. Το όνομά της προέρχεται από τα πρώτα γράμματα των λέξεων Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Ο Ingvar Kamprad ίδρυσε την εταιρεία του το 1943, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Elmtaryd ήταν η φάρμα στην οποία μεγάλωσε και Agunnaryd ήταν η πόλη του.

ASOS

Το online κατάστημα μόδας ιδρύθηκε το 1999 και αρχικά λεγόταν «As Seen On Screen», καθώς η εταιρεία πουλούσε αντίγραφα των ρούχων που φορούσαν διάφορες διασημότητες σε ταινίες και εκπομπές της τηλεόρασης. Το 2000 αγόρασε το domain name www.asos.com. 

ALDI

Τα αδέρφια Karl και Theo Albrecht ανέλαβαν το μανάβικο του πατέρα τους στη Γερμανία το 1946. Σύντομα, άρχισαν να ανοίγουν και άλλα καταστήματα και το 1962 άλλαξαν το όνομα της εταιρείας σε Aldi, από τις λέξεις Albrecht Discount. Τη δεκαετία του 1960 τα δύο αδέρφια τσακώθηκαν για το εάν θα έπρεπε να πουλάνε στα καστήματά τους τσιγάρα και έτσι χώρισαν την επιχείρηση σε Aldi Nord και Aldi Süd.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Cadabra, relentless.com και Amazon: Σκηνές τρέλας στη φούσκα του dotcom

Τα προβλήματα του Mr Zara: Πουλούσε ρόμπες πόρτα-πόρτα, τώρα δεν ξέρει τι να κάνει τα δισεκατομμύριά του 

Ήταν αυτός ο πιο «φθηνός» δισεκατομμυριούχος; Η παροιμιώδης τσιγγουνιά του Mr Ikea

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News