Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 11:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία από το Brexit: Στο μπλοκ του Ειρηνικού μπήκε η Βρετανία

Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία από το Brexit: Στο μπλοκ του Ειρηνικού μπήκε η Βρετανία

Στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας και έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων, η Βρετανία κατέστη και επίσημα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσχώρησε στην εμπορική ένωση Ειρηνικού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της χώρας από το Brexit.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, η χώρα θα συμμετέχει στην 11μελή CPTPP (Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού), «ξεκλειδώνοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόσβασή της σε μία περιοχή με σωρευτικό ΑΕΠ 13,6 τρισ. δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Rishi Sunak χαιρέτισε τη συμφωνία και δήλωσε ότι βάζει τη Βρετανία στο επίκεντρο μιας δυναμικής και αναπτυσσόμενης ομάδας οικονομιών του Ειρηνικού. «Είμαστε στην καρδιά μας ένα ανοιχτό κράτος ελεύθερου εμπορίου και αυτή η συμφωνία καταδεικνύει τα πραγματικά οικονομικά οφέλη των ελευθεριών μας μετά το Brexit. Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν πλέον πρωτοφανή πρόσβαση σε αγορές από την Ευρώπη μέχρι τον Νότιο Ειρηνικό», σημειώνει σε σχετική δήλωση ο Sunak.

Σημειώνεται πως στην ομάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία. Η συμφωνία για την προσχώρηση της Βρετανίας πρόκειται να υπογραφεί και επίσημα προς το τέλος του έτους. 

Ποια είναι τα οφέλη

Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά, η συμφωνία θα επιτρέψει στη χώρα να εμπορεύεται στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού χωρίς δασμούς για τις εξαγωγές τροφίμων, ποτών και αυτοκινήτων. Θα έχει πρόσβαση σε μια αγορά περίπου 500 εκατ. ανθρώπων, η οποία θα αποτιμάται στο 15% του παγκοσμίου ΑΕΠ μόλις η Βρετανία ενταχθεί και επίσημα στην ομάδα.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά πως μακροπρόθεσμα, η συμμετοχή της στο εμπορικό μπλοκ θα ενισχύσει την εγχώρια οικονομία κατά 1,8 δισ. λίρες και θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών κατά 800 εκατ. λίρες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Εμπορίου της χώρας, Kemi Badenoch, η συμφωνία επιτελεί και έναν ακόμη ρόλο, στέλνοντας ένα «ισχυρό μήνυμα» ότι η Βρετανία αξιοποιεί τις «ελευθερίες της μετά το Brexit, ώστε να έχει πρόσβαση σε νέες αγορές στον κόσμο και να ενισχύει την οικονομία μας».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρών του Ειρηνικού

Θα εξασφαλίσει ο Σούνακ νέα συμφωνία για το Brexit;

Τρία χρόνια Brexit: Ενα διαζύγιο που συνεχίζει να πληγώνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News