Business & Finance Τετάρτη 23/11/2022, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε συρρίκνωση η επιχειρηματική δραστηριότητα – Αμελητέα η όποια βελτίωση

Ευρωζώνη: Σε συρρίκνωση η επιχειρηματική δραστηριότητα – Αμελητέα η όποια βελτίωση

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, παρότι η συνολική ζήτηση συνέχισε να υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές μειώνουν συνεχώς τις δαπάνες τους εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης. 

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η περιοχή οδεύει προς ύφεση, με το 78% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε χθεσινό poll του Reuters να θεωρούν πιθανή μία τέτοια εξέλιξη σε ορίζοντα έτους, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να συρρικνωθεί 0,4% αυτό το τρίμηνο και το επόμενο. 

Ο δείκτης της S&P Global για μεταποίηση και υπηρεσίες διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο 47,8 από 47,3 του Οκτωβρίου, οριακά υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 47. Ωστόσο, ο Νοέμβριος είναι ο πέμπτος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης παραμένει κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. 

«Μία περαιτέρω πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το Νοέμβριο θα μεγάλωνε τις πιθανότητες η οικονομία της Ευρωζώνης να διολισθήσει σε ύφεση. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά στοιχεία δίνουν προς το παρόν μία ανάσα, αφού τουλάχιστον δεν είναι χειρότερα του αναμενομένου και δείχνουν ότι ο ρυθμός επιβράδυνσης ανακόπηκε ελαφρώς», σημειώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. 

Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν ξανά και παρότι υπήρξε μία αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές, παραμένουν έντονες. Ο δείκτης του κόστους παραγωγής μειώθηκε στο 63,7 από 66,1 του Οκτωβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2021. 

Για τον «πυρήνα» πάντως της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση για το μήνα Νοέμβριο, σκιαγραφώντας μία ζοφερή εικόνα για την περιοχή, η οποία προφανώς βρίσκεται ήδη σε ύφεση. 

Ο δείκτης της S&P Global για τη Γαλλία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, στο 48,8, πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι. Σε συρρίκνωση παραμένει και ο αντίστοιχος δείκτης για τη Γερμανία, ωστόσο το νούμερο 46,4 είναι το καλύτερο σε διάρκεια τριμήνου, καθώς αποφεύχθηκε η περαιτέρω επιδείνωση όπως είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές. 

Germany and France Are Both Contracting
 
 

Η Ευρώπη οδεύει προς έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ να ασκούν πιέσεις στο ΑΕΠ. Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Γερμανία θα συρρικνωθεί 0,3% το 2023, ενώ αναθεώρησε επί τα χείρω και τις προβλέψεις του για τη Γαλλία στο 0,6%.

«Παρότι η μεταποίηση στη Γαλλία βρίσκεται σε καθοδική τροχιά από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2022, η συνολική οικονομική δραστηριότητα καθ΄όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει στηριχθεί από τη συνεχιζόμενη βελτίωση του κλάδου παροχής υπηρεσιών», αναφέρει ο Joe Hayes, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. «Ωστόσο, αυτή η τόσο ζωτικής σημασίας στήριξη για την οικονομία φαίνεται να έχει φθάσει στο τέλος της».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News