Business & Finance Τρίτη 22/11/2022, 21:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Η νομοθεσία των ΗΠΑ υιοθετεί μία βιομηχανική πολιτική στα πρότυπα της Κίνας

Μακρόν: Η νομοθεσία των ΗΠΑ υιοθετεί μία βιομηχανική πολιτική στα πρότυπα της Κίνας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λεμέρ δήλωσε ότι η νομοθεσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού υιοθετεί μία βιομηχανική πολιτική που αντανακλά ουσιαστικά το μοντέλο της Κίνας με τεράστιες επιδοτήσεις για τη στήριξη της εσωτερικής παραγωγής. 

Η Ε.Ε., η οποία θα στείλει τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον ομάδα εργασίας για να συζητήσουν τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις της εν λόγω νομοθεσίας, θα προσπαθήσει να υπεραμυνθεί της δικής της βιομηχανίας, όπως δήλωσε ο Λεμέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

«Βαδίζουμε προς μία νέα παγκοσμιοποίηση. Η Κίνα έχει μπει σε αυτή την παγκοσμιοποίηση εδώ και αρκετό καιρό με μαζική κρατική βοήθεια που διοχετεύεται αποκλειστικά σε κινεζικά αγαθά. Τώρα, μπροστά ακριβώς στα μάτια μας, οι ΗΠΑ συμμετέχουν και αυτές σε αυτή τη νέα παγκοσμιοποίηση για να αυξήσουν τη βιομηχανική τους ικανότητα σε αμερικανικό έδαφος», ανέφερε ο Λεμέρ. 

Η νομοθεσία αυτή τέθηκε σε ισχύ στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, προσφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη ως προς το συσσωρευμένο αντίκτυπο που θα έχουν ορισμένα μέτρα στη βιομηχανία, μεταξύ άλλων απειλεί με έξοδο πολλές επενδύσεις από την Ευρώπη. 

Οι υπουργοί της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εάν οι αρχές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Ε.Ε. χρειάζεται να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, είπε ο Χάμπεκ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που έχει ήδη απευθύνει έκκλεηση για τη θέσπιση της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Νομοθετικής Πράξης, θα εγείρει το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον Μπάιντεν για τον αντίκτυπο των αμερικανικών μέτρων στην Ε.Ε. και πρότεινε η Ε.Ε. να αυξήσει τις δικές της κρατικές επιδοτήσεις. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News