Business & Finance Κυριακή 7/05/2023, 16:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

J. Yellen: Κίνδυνος χρεοκοπίας αν δεν ψηφιστεί η αύξηση του ορίου χρέους

J. Yellen: Κίνδυνος χρεοκοπίας αν δεν ψηφιστεί η αύξηση του ορίου χρέους

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen προειδοποίησε την Κυριακή ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να δράσει σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει μια «συνταγματική κρίση», με συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα επιτόκια.

Η Yellen σε συνέντευξή της στην εκπομπή «This Week» του ABC News δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν θα πρέπει να γίνονται «με το όπλο στο κεφάλι του αμερικανικού λαού» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τους νομοθέτες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου, το οποίο η κυβέρνηση έπιασε τον Ιανουάριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου την Κυριακή σχετικά με τους κινδύνους μιας χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «The Sunday Show» του MSNBC.

«Η χρεοκοπία είναι καταστροφική για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Adeyemo. «Εάν επρόκειτο να αθετήσουμε το χρέος μας, θα είχε τρομερό αντίκτυπο στα επιτόκια».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell και κορυφαίους Δημοκρατικούς, ξεκινώντας μια αγωνιώδη διαπραγμάτευση λίγες εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ήδη από την 1η Ιουνίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Yellen: Το FSOC θα αυστηροποιήσει τους κανόνες αξιολόγησης κινδύνου για μη τραπεζικές επιχειρήσεις

Επιτόκια: Η Fed ίσως έκανε την τελευταία αύξηση – Η ΕΚΤ έχει λίγο δρόμο ακόμη

Ο φαύλος κύκλος στις ΗΠΑ: Πώς θα τελειώσει η τραπεζική κρίση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News