Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 19:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yellen: Το FSOC θα αυστηροποιήσει τους κανόνες αξιολόγησης κινδύνου για μη τραπεζικές επιχειρήσεις

Yellen: Το FSOC θα αυστηροποιήσει τους κανόνες αξιολόγησης κινδύνου για μη τραπεζικές επιχειρήσεις

Το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ψηφίζει την Παρασκευή ένα νέο πλαίσιο για τον καλύτερο εντοπισμό και την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων σταθερότητας και για αναθεωρημένες οδηγίες που θα διευκολύνουν τον καθορισμό μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για κανονιστική εποπτεία, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

Η Yellen δήλωσε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις σε συνεδρίαση του FSOC ότι οι δράσεις για τον μετριασμό της μετάδοσης του τραπεζικού συστήματος από τις πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών τον περασμένο μήνα σταθεροποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Και το τραπεζικό μας σύστημα παραμένει υγιές, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Yellen. «Φυσικά, συνεχίζουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες».

Όμως η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έδειξε ότι έδειξε ότι «η δουλειά των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών δεν έχει τελειώσει» και ότι χρειάζονται εποπτικές και ρυθμιστικές αλλαγές «για να βοηθήσουν στην πρόληψη χρηματοπιστωτικών διαταραχών».

Οι δύο προτάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση των εν λόγω διασφαλίσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου πλαισίου που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το FSOC, ένα πολυρυθμιστικό όργανο που ασκεί πολιτική για τον κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, θα αξιολογεί τις ευπάθειες και τα κανάλια μετάδοσης μέσω των οποίων οι κλυδωνισμοί μπορούν να μεταδοθούν σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Yellen δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός των μη τραπεζικών ιδρυμάτων ως συστηματικά σημαντικών -μια κίνηση που θα τα υπέβαλλε στην εποπτεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας- δυσχεραίνεται από τις αλλαγές που θεσπίστηκαν το 2019 υπό την κυβέρνηση Trump.

Η νέα καθοδήγηση θα άρει ακατάλληλα εμπόδια στη διαδικασία καθορισμού, αλλά θα προβλέπει μια διαφανή διαδικασία που θα προβλέπει σημαντική δέσμευση και επικοινωνία με τις υπό εξέταση μη τραπεζικές επιχειρήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Γέλεν: Η Fed μπορεί να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

Yellen: Οι αμερικανικές τράπεζες είναι πιθανό να περιορίσουν τις πιστώσεις

Η Yellen θα πιέσει για τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη των αναπτυξιακών τραπεζών στις εαρινές συνεδριάσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News