Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 12:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της αλήθειας για την κατάρρευση της SVB – Καταθέτουν οι εποπτικές αρχές στο Κογκρέσο

Η ώρα της αλήθειας για την κατάρρευση της SVB – Καταθέτουν οι εποπτικές αρχές στο Κογκρέσο

Από το «κόσκινο» του Κογκρέσου πρόκειται να περάσουν σήμερα οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στον απόηχο των τραπεζικών καταρρεύσεων. Ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη της Fed, της FDIC και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που θα κληθούν να μιλήσουν για τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.  

Παρότι τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι έχουν δεσμευτεί για αναθεώρηση των τραπεζικών κανόνων και επιμένουν ότι το σύστημα παραμένει υγιές, η σημερινή ακρόαση πρόκειται κατά κάποιον τρόπο να θέσει τα θεμέλια για αλλαγές και να υποδείξει τον σωστό δρόμο, αναδεικνύοντας τα λάθη. 

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Fed και της FDIC έχουν διαβεβαιώσει ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και υγιείς, αλλά εξετάζονται οι παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση των τραπεζών και τι θα πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η κατάθεση στο Κογκρέσο είναι πιθανό να γίνει πολιτικό ζήτημα. Ειδικότερα, η αναταραχή πυροδότησε νέες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς ορισμένοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τις ρυθμιστικές αρχές που επέτρεψαν στις τράπεζες να φτάσουν σε μια τέτοια κατάσταση.

Ουσιαστικά υποστηρίζουν πως και οι δύο τράπεζες, αλλά ιδίως η SVB, διογκώθηκαν γρήγορα και κατέληξαν με τεράστια ποσά ανασφάλιστων καταθέσεων. Αυτά τα κεφάλαια ρευστοποιήθηκαν ταχύτατα με τα πρώτα σημάδια προβλήματος, δήλωσε ο Michael Barr αντιπρόεδρος εποπτείας στη Fed.

«Είναι πολύ σαφές ότι οι ρυθμιστικές αρχές είχαν την αρμοδιότητα να κάνουν τη δουλειά τους, να επιβλέπουν. Απλώς δεν το έκαναν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο γερουσιαστής Tim Scott, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας,

Ορισμένοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία ανέκαθεν ασκούσε μεγάλη πίεση στις τράπεζες,  υποστήριξαν επίσης ότι το πρόβλημα αποδίδεται σε αλλαγές του νόμου το 2018, όταν χαλάρωσαν οι αυστηροί κανόνες εποπτείας για τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 250 δισ. δολαρίων, μία κατηγορία στη οποία εντάσσονται η SVB και η Signature.

Στις προετοιμασμένες δηλώσεις τους για την κατάθεση σήμερα, τόσο ο Barr όσο και ο πρόεδρος της FDIC Martin Gruenberg ανέφεραν ότι εξετάζουν αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες και εφαρμογή αυστηρότερης εποπτείας. Σημειώνεται ότι εκτός από τη σημερινή θα ακολουθήσουν περαιτέρω ακροάσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος του ντόμινο, ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και πώς μπορεί να αποφευχθεί μια νέα κρίση

Πώς οι Ελβετοί έσωσαν την Credit Suisse με τα μαθήματα της ελληνικής κρίσης

Τραπεζικές κρίσεις στην εποχή του Twitter: Τίποτα δεν είναι όπως πριν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News