Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 17:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

J. Dimon, JPMorgan: Η διάσωση της First Republic και 5 βασικά συμπεράσματα

J. Dimon, JPMorgan: Η διάσωση της First Republic και 5 βασικά συμπεράσματα

Η διάσωση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών, πριν εξαγοραστεί σε μεγάλο μέρος της από την JPMorgan Chase, «θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το σύστημα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της JPMorgan Jamie Dimon.

Μολονότι οι πτωχεύσεις δύο άλλων τραπεζών το Μάρτιο είχαν συγκλονίσει το χρηματοπιστωτικό κόσμο και είχαν δημιουργήσει προβλήματα στη First Republic, «το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά υγιές», υποστήριξε επίσης ο αξιωματούχος της JPMorgan Chase & Co.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τους αναλυτές τη Δευτέρα σχετικά με τη συμφωνία της για την εξαγορά της First Republic Bank ο Jamie Dimon είπε δήλωσε ότι:

  1. Έχουμε ξεφύγει ως επί το πλείστον από τον κίνδυνο – για τώρα. Για να είναι σαφές, το τραπεζικό σύστημα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει μια σειρά από απειλές, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τα εμπορικά ακίνητα και του τρέχοντος περιβάλλοντος επιτοκίων. Αλλά η σειρά των τραπεζικών χρεοκοπιών των τελευταίων εβδομάδων θα έπρεπε να υποχωρεί,.
  2. Η JPMorgan θέλει να κάνει τα πράγματα διαφορετικά από ό,τι η First Republic. Συγκεκριμένα, ο Dimon δεν ενδιαφέρεται να προσθέσει υποθήκες στον ισολογισμό, ούτε βλέπει την τράπεζα να προσφέρει το είδος των υποθηκών σε πλούσιους πελάτες που έφερε την First Republic σε προβλήματα.
  3. Η JPMorgan προσπαθεί να συγκρατήσει τις προσδοκίες για τη συμφωνία. Ορισμένοι αναλυτές εμφανίστηκαν προβληματισμένοι σχετικά με τα 500 εκατ. δολάρια σε αύξηση κερδών που η JPMorgan ανέμενε να πραγματοποιήσει από τη συναλλαγή. Ο οικονομικός διευθυντής Jeremy Barnum δήλωσε ότι η εταιρεία προσπαθεί να είναι συντηρητική καθώς υπολογίζει τα οφέλη από τη συναλλαγή.
  4. Σε γενικές γραμμές, ο Dimon ήταν ικανοποιημένος με τον τρόπο που εξελίχθηκε η κατάσταση. Έγινε πρωτοσέλιδο ως ο βασικός παίκτης του κλάδου που προσπαθούσε να σταθεροποιήσει την First Republic, γεγονός που έκανε τα πράγματα κάπως άβολα, όταν η τράπεζά του κατέληξε να είναι αυτή που την αγόρασε. Αν τα πράγματα εξελιχθούν στην περίπτωση άλλων τραπεζικών χρεοκοπιών με τον ίδιο τρόπο, αυτό είναι τελικά καλό, είπε.
  5. Η JPMorgan δεν θα διατηρήσει το όνομα First Republic. Αντ’ αυτού, η τράπεζα θα κάνει rebranding, με τις πλατφόρμες και τα συστήματα της First Republic να ενσωματώνονται στα υπάρχοντα της JPMorgan.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News