Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 17:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η έκθεση της FDIC θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων

ΗΠΑ: Η έκθεση της FDIC θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων

Συνολική επισκόπηση του ομοσπονδιακού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων πρόκειται να δημοσιεύσει η τραπεζική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων – και αν ναι, κατά πόσο.

Η επισκόπηση θα είναι η τρίτη έκθεση που θα εκδοθεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο, όταν οι ρυθμιστικές αρχές κατέληξαν να στηρίξουν όλες τις καταθέσεις -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπερβαίνουν τις εγγυήσεις της Federal Deposit Insurance Corp, ύψους έως 250.000 δολαρίων ανά άτομο, ανά τράπεζα- σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μόλυνση του τραπεζικού συστήματος.

Τώρα, η FDIC σχεδιάζει να παρουσιάσει επιλογές πολιτικής για την αλλαγή του τρόπου εγγύησης των καταθέσεων εν μέσω των εκκλήσεων ορισμένων νομοθετών να αυξηθεί το ανώτατο όριο, ή ακόμη και να εγκαταλειφθεί εντελώς, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι εκροές από τους μικρούς και περιφερειακούς δανειστές που ήταν μεγάλες και διαρκείς μετά τις τραπεζικές χρεοκοπίες του Μαρτίου και τα πιο πρόσφατα προβλήματα στην First Republic Bank, η οποία δεσμεύθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές τη Δευτέρα και πωλήθηκε στην JPMorgan Chase & Co.

Ο πρόεδρος της FDIC, Martin Gruenberg, δήλωσε ότι η έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί στις 14:00 μ.μ. EDT (21:00 ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα, θα εξετάσει τις επιλογές σχετικά με τα επίπεδα κάλυψης των καταθέσεων, την επιπλέον ασφάλιση των καταθέσεων, τις επιπτώσεις της τιμολόγησης βάσει κινδύνου και την επάρκεια του ταμείου ασφάλισης καταθέσεων της ρυθμιστικής αρχής, το οποίο θα δεχτεί ένα εκτιμώμενο πλήγμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πτώχευση της SVB και ένα μικρότερο πλήγμα περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Signature Bank. Η FDIC δήλωσε ότι η πτώχευση της First Republic θα κοστίσει στο ταμείο περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων της FDIC συμβάλλει στην εκπλήρωση της εγγύησης του οργανισμού για τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 250.000 δολάρια ανά άτομο. Σε περίπτωση πτώχευσης μιας ασφαλισμένης τράπεζας, η FDIC χρησιμοποιεί το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων για να εξοφλήσει τους πελάτες που διατηρούσαν λογαριασμούς κάτω από το όριο.

Αυτό το όριο των 250.000 δολαρίων κατοχυρώθηκε νομοθετικά με τον μεταρρυθμιστικό νόμο Dodd-Frank του 2010 που ψηφίστηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και αυξήθηκε από το όριο των 100.000 δολαρίων που ίσχυε προηγουμένως.

Όμως, μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature, ορισμένοι είπαν ότι το όριο ίσως χρειάζεται επανεξέταση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες τον Μάρτιο ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα όρια για το μέγεθος των ομοσπονδιακά ασφαλισμένων τραπεζικών καταθέσεων.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Elizabeth Warren δήλωσε στην εκπομπή «Face The Nation» του CBS τον Μάρτιο ότι η άρση του ορίου θα ήταν μια καλή κίνηση και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Mike Rounds αμφισβήτησε κατά πόσον το όριο των 250.000 δολαρίων εξακολουθεί να είναι κατάλληλο.

Ρητή εγγύηση

Η κατάργηση του ανώτατου ορίου θα μπορούσε να είναι δαπανηρή και το κόστος θα μετακυλιόταν πιθανότατα στους πελάτες των τραπεζών. Θα μπορούσε επίσης να καταλήξει να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιούν οι επικριτές, επειδή οι τράπεζες θα μπορούσαν να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους εάν η βάση των καταθέσεών τους θεωρούνταν πιο σταθερή.

Όσοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης του ανώτατου ορίου υποστηρίζουν ότι η πλήρης κάλυψη των καταθέσεων της SVB και της Signature από την κυβέρνηση σηματοδοτεί ήδη μια σιωπηρή εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων και προσθέτουν ότι είναι καλύτερα να γίνει ρητή, μαζί με οποιουσδήποτε περιορισμούς στη χορήγηση δανείων ή αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που κρίνονται αναγκαίες για τον περιορισμό της υπερβολικής ανάληψης κινδύνων.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει μια πιο στοχευμένη αλλαγή: αύξηση του ανώτατου ορίου ασφάλισης για τους λογαριασμούς μικρών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της μισθοδοσίας και άλλων συναλλαγών.

Στην αρχική ανακοίνωση της FDIC για την εξαγορά της SVB στις 10 Μαρτίου σημειώθηκε ότι οι λογαριασμοί που υπερβαίνουν το όριο ασφάλισης ενδέχεται να μην αποζημιωθούν, γεγονός που προκάλεσε την αγωνιώδη προσπάθεια των τοπικών διευθύνοντων συμβούλων τεχνολογίας που είχαν τραπεζικές συναλλαγές με την SVB να βρουν τρόπο να καταβάλουν τη μισθοδοσία και προκάλεσε μαζικές αναλήψεις σε όλες τις τράπεζες εκτός από τις μεγαλύτερες.

Σε γενικές γραμμές, οι λογαριασμοί που υπερβαίνουν το όριο των 250.000 δολαρίων ανήκουν κυρίως σε οντότητες που χρειάζονται πολλά μετρητά στο ταμείο για να κάνουν μισθοδοσία, όπως μικρές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ή δημοτικές αρχές.

Παρόλα αυτά, οι όποιες αλλαγές θα χρειαστούν νομοθεσία από ένα εξαιρετικά διχασμένο Κογκρέσο. Η ρεπουμπλικανική ομάδα Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε τον Μάρτιο ότι τα μέλη της θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε καθολική ομοσπονδιακή εγγύηση για τις τραπεζικές καταθέσεις που υπερβαίνουν το σημερινό όριο των 250.000 δολαρίων.

Η Fed εξέδωσε την Παρασκευή μια αυστηρή κριτική της αποτυχίας της να εντοπίσει τα προβλήματα και να πιέσει για διορθώσεις στη Silicon Valley Bank πριν από την κατάρρευσή της και υποσχέθηκε αυστηρότερη εποπτεία και αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες στη συνέχεια.

Σε ξεχωριστή έκθεση, η FDIC δήλωσε ότι η χρεοκοπία της Signature Bank προκλήθηκε από κακή διαχείριση και επιδίωξη ταχείας ανάπτυξης και ότι η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να είχε κλιμακώσει τις εποπτικές ενέργειες νωρίτερα, αν δεν αντιμετώπιζε έλλειψη προσωπικού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reutes

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News