Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 11:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών η First Republic – Πωλείται στην JP Morgan

Στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών η First Republic – Πωλείται στην JP Morgan

Στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών πέρασε η αμερικανική περιφερειακή τράπεζα First Republic Bank, η οποία πρόκειται να πωληθεί στην JP Morgan. Έπειτα από μια μακρά διαδικασία προσπαθειών για διάσωση της τράπεζας, κινητοποιήθηκε έκτακτη παρέμβαση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η JP Morgan θα αναλάβει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic, η οποία βρισκόταν στο επίκεντρο έντονων πιέσεων από περίπου τα μέσα Μαρτίου, όταν και κατέρρευσαν τρεις ακόμη αμερικανικές τράπεζες. Στο χαρτοφυλάκιο που θα περάσει στην JP Morgan συγκαταλέγονται δάνεια ύψους περίπου 173 δισ. δολαρίων, καθώς και τίτλοι 30 δισ. δολαρίων, αλλά και καταθέσεις 92 δισ. δολαρίων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις καταθέσεις περιλαμβάνονται τα 30 δισ. δολάρια, τα οποία η ίδια η JP Morgan, αλλά και επιπλέον δέκα μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, είχαν διοχετεύσει προς την First Republic στα μέσα Μαρτίου, όταν και προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να σταθεροποιήσουν τους ισολογισμούς της. Η JP Morgan δεσμεύτηκε ότι αυτό το ποσό θα αναπληρωθεί.

Στο πλαίσιο της επείγουσας παρέμβασης, η JP Morgan μαζί με την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή ασφάλισης των καταθέσεων, η οποία και ενορχήστρωσε την πώληση, συμφώνησαν να μοιραστούν το βάρος των απωλειών, καθώς και τυχόν ανακτηθέντα κεφάλαια από τα δάνεια της First Republic.

Στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών η First Republic – Πωλείται στην JP Morgan-1
O Jamie Dimon (φωτ. AP)

 

«Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να κινητοποιηθούμε και το κάναμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon. «Η πιστωτική μας ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μάς επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά, ώστε να εκτελέσουμε τη συναλλαγή με τρόπο που ελαχιστοποιεί το βάρος για την Αρχή Διασφάλισης Καταθέσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Από την πλευρά του ο Jonathan McKernan, μέλος του δ.σ. της Αρχής Διασφάλισης Καταθέσεων δήλωσε μεταξύ άλλων: «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι τραπεζικές καταρρεύσεις είναι αναπόφευκτες σε ένα δυναμικό και καινοτόμο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα πρέπει να έχουμε πλάνο για αυτές τις τραπεζικές καταρρεύσεις, εστιάζοντας στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και σε ένα αποδοτικό πλαίσιο επίλυσης».

Διογκώνεται η JP Morgan

Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, η JP Morgan, η οποία είναι ήδη η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, διογκώνεται ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διόγκωσή της. Έτσι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το μέγεθος και το μερίδιο που κατέχει η JP Morgan στην αμερικανική αγορά δεν θα της επέτρεπαν να υποβάλει τέτοια πρόταση. 

Σύμφωνα όμως με τη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα αναμένεται να σημειώσει εφάπαξ κέρδος 2,6 δισ. δολαρίων λόγω της συγκεκριμένης συναλλαγής. Επίσης, εκτιμάται πως θα έχει έξοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων τους επόμενους 18 μήνες, τα οποία θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση της First Republic. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

First Republic: Εξετάζεται η αναγκαστική διαχείριση από την FDIC

First Republic: Κίνδυνος αποκλεισμού από τις πιστωτικές γραμμές της Fed

First Republic: Η δραματική πτώση της συνεχίζεται καθώς αναζητά συμφωνία διάσωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News