Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 22:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση για επιτάχυνση ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη Β. Θάλασσα από τις ευρωπαϊκές χώρες του βορρά

Δέσμευση για επιτάχυνση ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη Β. Θάλασσα από τις ευρωπαϊκές χώρες του βορρά

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών που περιβάλλουν τη Βόρεια Θάλασσα δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην περιοχή για να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια, στη σύνοδο κορυφής στην Οστάνδη του Βελγίου.

Ηγέτες από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, μαζί με τις χώρες εκτός ΕΕ, τη Νορβηγία και τη Βρετανία, δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, να αναπτύξουν «ενεργειακές νησίδες» -ή συνδεδεμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη θάλασσα- και να εργαστούν για έργα δέσμευσης του άνθρακα και ανανεώσιμου υδρογόνου στην περιοχή.

Στόχος είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2.

«Λόγω του βίαιου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγινε απολύτως σαφές ότι πρέπει να παράγουμε περισσότερη ενέργεια μόνοι μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, η οποία πρόσθεσε ότι η μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες των χωρών δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν συνολικά 120 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030 στη Βόρεια Θάλασσα και τις βόρειες θάλασσες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδικής θάλασσας, και 300 GW έως το 2050.

Αυτό θα υπερτετραπλασιάσει την υφιστάμενη αιολική δυναμικότητα των 25 GW των χωρών της Βόρειας Θάλασσας. Το Βέλγιο, η Δανία και η Ιρλανδία, καθώς και το Λουξεμβούργο, το οποίο δεν έχει ακτές, υπέγραψαν επίσης τη δέσμευση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε τη δήλωση, αλλά ο πρωθυπουργός Rishi Sunak δεν παρέστη στη σύνοδο κορυφής.

Οι χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν για την προστασία των υπεράκτιων ενεργειακών υποδομών από απειλές ασφαλείας. Οι ανησυχίες αυτές έχουν αυξηθεί από τις ανεξήγητες εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο στους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία.

«Η δήλωση αυτή είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία για να μπει πραγματικά η ασφάλεια στο σχεδιασμό όλων των νέων αιολικών πάρκων και υποδομών», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας των άλλων οκτώ χωρών.

Ορισμένες χώρες ανακοίνωσαν έργα για την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Οι Κάτω Χώρες και η Βρετανία δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη διασυνοριακή ηλεκτρική σύνδεση της Ευρώπης που θα συνδέεται με υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Orsted και Equinor, προειδοποίησαν ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι επί του παρόντος πολύ μικρός για να υποστηρίξει την επέκταση των υποδομών και ότι θα χρειαστεί αυξημένη πολιτική στήριξη και χρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας πρέπει να καθοδηγείται από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, ώστε να αποφευχθεί η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δημιουργεί νέες εξαρτήσεις από τις εισαγωγές από το εξωτερικό.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ευκαιρία όσον αφορά την κυριαρχία και την ανθεκτικότητα», δήλωσε ο Macron σε συνέντευξη Τύπου.

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκά υπεράκτια αιολικά πάρκα έπεσαν σε χαμηλό 10ετίας το 2022, καθώς οι κατασκευαστές ήρθαν αντιμέτωποι με έναν πληθωρισμό ρεκόρ, την εκτίναξη των επιτοκίων και τις ασταθείς αγορές ενέργειας.

Οι επενδύσεις έχουν ανακάμψει έκτοτε, αλλά τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού αιολικής ενέργειας της Ευρώπης αναμένεται να υπολείπονται των στόχων της πράσινης ενέργειας, δήλωσαν οι αναλυτές της Wood Mackenzie.

Η ΕΕ και η Νορβηγία δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να χρησιμοποιήσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 από εκπομπές βιομηχανικών ρύπων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται επενδύσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας

Aγορά ενέργειας: «Έσπασε» εννέα ρεκόρ το 2022

Πολωνία: Περιορίζει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, λόγω υπερπροσφοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News