Green Economy Κυριακή 23/04/2023, 15:53
GREEN ECONOMY

Πολωνία: Περιορίζει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, λόγω υπερπροσφοράς

Πολωνία: Περιορίζει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, λόγω υπερπροσφοράς

Η Πολωνία ζήτησε από τους παρόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να μειώσουν την παραγωγή λόγω υπερπροσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δίκτυο της χώρας από τη διευρυνόμενη χρήση της πράσινης ενέργειας.

Ο ηλιόλουστος καιρός αύξησε την παραγωγή από ηλιακούς συλλέκτες σε μια εποχή μειωμένης ζήτησης το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας την ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ανέφερε ο κρατικός διαχειριστής δικτύου Polskie Sieci Elektroenergetyczne στην ιστοσελίδα του την Κυριακή. Η υπερπροσφορά ξεπέρασε τα 3 GW, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να χρησιμοποιήσει ειδικούς κανόνες που σχετίζονται με κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η Πολωνία, η οποία ιστορικά εξαρτάται από την ενέργεια που παράγεται με καύση άνθρακα, έχει στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις συνδέσεις για νέα έργα να απορρίπτονται συχνά λόγω των περιορισμών του δικτύου. Η έκρηξη των ηλιακών συλλεκτών οικιακού και εμπορικού μεγέθους έχει αυξήσει τη δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε 13 GW, ενώ αυτή των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 9,5 GW.  

Την Κυριακή, η χώρα εξήγαγε περίπου 2,8 GW από τη διαθέσιμη ισχύ, με την τοπική ζήτηση να μειώνεται στα 14,2 GW, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου. Οι ανανεώσιμες πηγές συνέβαλαν σχεδόν στο ήμισυ αυτής της παραγωγής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News