Green Economy Πέμπτη 20/04/2023, 18:00
GREEN ECONOMY

ΑΠΕ: Στροφή των παραγωγών στα συμβόλαια με τη βιομηχανία

ΑΠΕ: Στροφή των παραγωγών στα συμβόλαια με τη βιομηχανία

Στην αγορά και στα διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία στρέφονται οι παραγωγοί ΑΠΕ προσβλέποντας στις αυξημένες αποδόσεις από τις υψηλές τιμές της τρέχουσας συγκυρίας. Σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα από την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα προσωρινής αναστολής των συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης έως και δύο έτη, στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) κοινοποιήθηκαν ήδη τα πρώτα αιτήματα. Παραγωγοί ΑΠΕ αιτούνται τη διακοπή της σύμβασής τους, που σημαίνει ότι θα σταματήσουν να λαμβάνουν εγγυημένη τιμή για τις πράσινες κιλοβατώρες που παράγουν για ένα διάστημα δύο ετών, και την επανενεργοποίησή της με την πάροδό του, με αντίστοιχη επιμήκυνση της αρχικής 20ετούς σύμβασής τους. Παράλληλα άρχισαν να χτυπούν και τις «πόρτες» βιομηχανικών καταναλωτών για την υπογραφή διμερών συμβολαίων διετούς διάρκειας.

Γιατί όμως οι παραγωγοί ΑΠΕ γυρνούν τη πλάτη στις εγγυημένες τιμές που κατάφεραν να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα μέσω δημοπρασιών; Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η απάντηση είναι ότι στην αγορά οι ΑΠΕ μετά και την επιβολή του πλαφόν αμείβονται με 85 ευρώ/mwh, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τις τιμές των 65-70 ευρώ/mwh που έχουν «κλειδώσει» κατά μέσον όρο τα περισσότερα έργα και κατά πολύ υψηλότερα από τα 50 και 55 ευρώ/mwh που έχουν «κλειδώσει» κάποια άλλα. Οι παραγωγοί ΑΠΕ που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα στον ΔΑΠΕΕΠ για αναστολή των συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης φαίνεται να προεξοφλούν ότι οι τιμές ρεύματος θα παραμείνουν ψηλά για τα επόμενα δύο έτη. Προκειμένου ωστόσο να περιορίσουν το όποιο ρίσκο αναζητούν ταυτόχρονα μεγάλους καταναλωτές για την υπογραφή διμερών συμβολαίων, μέσω των οποίων θα διοχετεύουν μέρος της παραγωγής τους σε μια σταθερή τιμή που θα συμφωνηθεί με τον πελάτη τους. Τέτοιες συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανικών καταναλωτών.

Αν και η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους αναμένεται μέσα στον Απρίλιο μεταξύ της ΔΕΗ και της Βιοχάλκο, είναι πολύ πιθανό η ενεργοβόρα βιομηχανία του ομίλου Στασινόπουλου να υπογράψει δεκαετή διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ΑΠΕ νωρίτερα, λόγω καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ. Οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ αφορούν δεκαετές διμερές συμβόλαιο αρχικά με παραγωγή από θερμικές μονάδες για διάστημα που ξεκινάει από τα δύο έτη, με προοπτική επέκτασης μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα φωτοβολταϊκά που θα αντικαταστήσουν τη λιγνιτική παραγωγή. Ο χρόνος λειτουργίας των φωτοβολταϊκών θα εξαρτηθεί από το πότε θα διασφαλίσουν όρους σύνδεσης με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, παράγοντας που είναι δύσκολο να προσδιορισθεί αφού ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την αξιολόγηση των έργων που εντάσσονται στην πρώτη ομάδα της κατά προτεραιότητα έκδοσης όρων σύνδεσης. Τα έργα που αφορούν συμβάσεις με τη βιομηχανία ανήκουν στη δεύτερη ομάδα, η αξιολόγηση των οποίων έπεται.

Η ενεργοβόρα βιομηχανία αναζητάει μέσω των πράσινων διμερών συμβολαίων (PPAS) διέξοδο από τις υψηλές και ευμετάβλητες τιμές της αγοράς, και η πρόσφατη εξαίρεσή τους με νομοθετική ρύθμιση από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά έχει ανοίξει τον δρόμο για την οριστικοποίηση προσυμφωνημένων συμβολαίων. Η πλευρά της βιομηχανίας αναμένει νέα παρέμβαση της κυβέρνησης που θα επιτρέψει την εξαίρεση όχι μόνο συμβολαίων φυσικής παράδοσης, στο πλαίσιο εναρμόνισης με τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό. Αναμένει επίσης το πράσινο φως από την Dgcom για την έγκριση του σχήματος «Green Pool» που θα διασφαλίσει τη συγκράτηση σε ανταγωνιστικά επίπεδα του κόστους των πράσινων PPAS. Ο σχετικός μηχανισμός έχει υποβληθεί στην Κομισιόν από το ΥΠΕΝ το φθινόπωρο του 2021 και μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν τρεις κύκλοι διαπραγματεύσεων, με τον τελευταίο μέσα στον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης: 

Aγορά ενέργειας: «Έσπασε» εννέα ρεκόρ το 2022

Έρχονται επενδύσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας

Από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά το 12% του ηλεκτρισμού παγκοσμίως το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News