Green Economy Τετάρτη 19/04/2023, 08:44
GREEN ECONOMY

O καιρός στήριξε το ηλεκτρικό δίκτυο το Πάσχα

O καιρός στήριξε το ηλεκτρικό δίκτυο το Πάσχα

O συννεφιασμένος καιρός τις ημέρες του Πάσχα μπορεί να χάλασε σε αρκετούς το ψήσιμο του οβελία, έφερε όμως μεγάλη ανακούφιση στα αρμόδια επιτελεία για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Η αγωνία για ένα συνδυασμό χαμηλών φορτίων και υπερπαραγωγής των ΑΠΕ σε περίπτωση έντονων ανέμων και έντονης ηλιοφάνειας, που κυριάρχησε στον ΑΔΜΗΕ ενόψει των αργιών του Πάσχα, υποχώρησε από το μεγάλο Σάββατο όταν οι άνεμοι άρχισαν να εξασθενούν μειώνοντας την παραγωγή των αιολικών, ενώ η συννεφιά περιόρισε την ανεξέλεγκτη και διάσπαρτη παραγωγή των φωτοβολταϊκών που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει μέχρι σήμερα κέντρα ελέγχου της παραγωγής των περίπου 6.500 MW φωτοβολταϊκών που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυό του, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες παρέμβασης σε περίπτωση ανάγκης να περιορίζονται σήμερα στα 700-900 MW και αυτό σε διάστημα 2-3 ωρών, καθώς απαιτούνται τοπικοί χειρισμοί από συνεργεία του διαχειριστή.

Με σύμμαχο τον καιρό η διαχείριση της ευστάθειας του συστήματος, αν και όχι απλή, δεν ήταν για τον ΑΔΜΗΕ όσο δύσκολη αναμενόταν αρχικά. Η πιο δύσκολη ημέρα, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στην «Κ» στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ήταν η Μεγάλη Παρασκευή κυρίως λόγω της υψηλής παραγωγής των αιολικών. Ηταν και η μοναδική ημέρα που κινδύνεψε η ευστάθεια του συστήματος και ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε περικοπές πράσινης ενέργειας και έδωσε επίσης εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει και εκείνος σε περιορισμένες περικοπές της παραγωγής φωτοβολταϊκών στο δίκτυό του. Κυρίως για προληπτικούς λόγους, μικρότερης εμβέλειας περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ έγιναν και τις μεσημεριανές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου. Προληπτικά επίσης ο ΑΔΜΗΕ είχε ενημερώσει τους διαχειριστές των γειτονικών χωρών για πλήρη παύση των εισαγωγών από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα καθημερινά από τις 10 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, που είναι αυξημένη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Επειδή όμως το πρόβλημα του συνδυασμού χαμηλής ζήτησης και πλεονάζουσας παραγωγής των ΑΠΕ «ήρθε για να μείνει» μέχρι την εγκατάσταση επαρκούς δυναμικότητας αποθήκευσης, οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν σε μια σειρά από ρυθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του μεσομακροπρόθεσμα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτό η αντιμετώπιση της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση καταγράφεται για πρώτη φορά ως ειδικό πρόβλημα και κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος και περιγράφονται λεπτομερώς τα βήματα για τη διαχείρισή του. Περιγράφει μεταξύ άλλων ποιες είναι οι διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των δύο διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), ποια μέτρα λαμβάνονται και υπό ποιες συνθήκες, ποιος δίνει την εντολή για περικοπές κ.λπ. Ενα πλέγμα μέτρων αντίστοιχων με αυτά που εφαρμόζονται ήδη σε περιπτώσεις που απαιτείται περικοπή ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες εξάλλου ο ΑΔΜΗΕ θα καταθέσει στη ΡΑΕ προτάσεις για ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος, για να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πριν εγκριθούν από την αρμόδια Αρχή και συμπεριληφθούν στο πακέτο των προληπτικών μέτρων για την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος που ενέκρινε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News