Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 13:29
LUXURY

Η LVMH έγραψε ιστορία: Η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία με αξία 500 δισ.

Η LVMH έγραψε ιστορία: Η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία με αξία 500 δισ.

Από τον κλάδο των προϊόντων πολυτελείας βγήκε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 δισ. δολαρίων (454 δισ. ευρώ), χάρη στην έκρηξη των πωλήσεων στην Κίνα -ανέκαθεν ισχυρή αγορά για luxury-, καθώς και χάρη στην άνοδο του ευρώ. Ο λόγος για τον οίκο LVMH, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται μεταξύ άλλων η Louis Vuitton, η Christian Dior και η Tiffany.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο όμιλος εντάχθηκε στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, παίρνοντας ώθηση από τις υψηλές πωλήσεις του πρώτου τριμήνου φέτος, το οποίο οφείλεται εν μέρει στην άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα.

Και εκτός Κίνας όμως, η ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας απεδείχθη εξαιρετικά ανθεκτική, ακόμη παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που ενδέχεται να προοιωνίζονται ύφεση. Μάλιστα, ο όμιλος προειδοποίησε ότι αναμένει χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ αυτό τον μήνα, επηρεάζοντας ιδίως τις πωλήσεις κονιάκ και δερμάτινων προϊόντων.

Παραδόξως, όμως, η ανησυχία περί ύφεσης στην αμερικανική οικονομία έχει δώσει περαιτέρω ώθηση στην κεφαλαιοποίηση του ομίλου σε δολάρια. Αυτό τον μήνα, το ευρώ εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον ένα έτος, ενόσω το δολάριο υποχωρεί, καθώς πληθαίνουν οι αναλυτές που αναμένουν περικοπή των επιτοκίων από τη Fed λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Ανοδικά και η περιουσία του Arnault

Μαζί με την επιτυχία του ομίλου διογκώνεται και η περιουσία του επικεφαλής του, του Bernard Arnault, ο οποίος δεν είναι τυχαίο πως έχει πλέον αποκτήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου διεθνώς. Ενδεικτικά, η περιουσία του Arnault και της οικογένειάς του, η οποία συνδέεται στενά με τη μετοχή του LVMH, ανέρχεται περίπου στα 243,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Forbes.

Η LVMH έγραψε ιστορία: Η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία με αξία 500 δισ.-1
Ο Bernard Arnault (φωτ. Reuters)

 

Ο 74χρονος Arnault είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LVMH και φημολογείται πως αναζητεί «διάδοχο» ανάμεσα στα παιδιά του για τη διαχείριση του ομίλου. Αυτή τη στιγμή, ο ίδιος και η οικογένειά του κατέχουν το 48% του μετοχικού κεφαλαίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

LVMH: Μπαίνει στο τοπ τεν με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 500 δισ.ευρώ

Εκτόξευση στις πωλήσεις των προϊόντων της LVMH καθώς οι Κινέζοι στράφηκαν ξανά στην πολυτέλεια

Αλλαγές στην LVMH: Ποιος θα είναι ο διάδοχος του βαρόνου της μόδας;

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο – Αλλαγές στην κορυφή το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News