Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 20:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επιχειρηματικά σχέδια της Airbus – Τι λέει για την άμυνα στην Ευρώπη

Τα επιχειρηματικά σχέδια της Airbus – Τι λέει για την άμυνα στην Ευρώπη

Η Airbus δήλωσε στους μετόχους της την Τετάρτη ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να «συμμαζευτούν» σχετικά με τη στρατηγική αυτονομία και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει την ασταθή βιομηχανική συνεργασία με την Ευρώπη στον τομέα της άμυνας, αλλά απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις υποσχέσεις με παραγγελίες.

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αεροδιαστημικού ομίλου της Ευρώπης, Rene Obermann, δήλωσε στους επενδυτές ότι η περσινή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης.

«Υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η άμυνα στην κοινωνία και ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να συμμαζευτούν για υψηλότερα επίπεδα στρατηγικής αυτονομίας. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», δήλωσε σε διαδικτυακή συνάντηση των μετόχων την Τετάρτη.

Η εισβολή, την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική επιχείρηση, εκτόξευσε τις αμυντικές δαπάνες σε υψηλότερα επίπεδα και αναζωπύρωσε μια συζήτηση σχετικά με την εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά της.

«Δεσμευόμαστε να διαδραματίσουμε ρόλο παράγοντα που θα επιτρέψει περισσότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, η οποία πιστεύουμε ότι είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα διατηρήσει τη στρατηγική της αυτονομία», δήλωσε ο Obermann.

Ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα μπορούσε να επιταχύνει τις δραστηριότητες για νέες επιχειρήσεις, δήλωσε ο Obermann. Ανέφερε επίσης κυρίαρχες δεξιότητες για τις οποίες η Ευρώπη δεν θα ήθελε να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακολουθεί μια ατζέντα για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης ξεχωριστά από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ομπρέλα του ΝΑΤΟ, με τους συμμάχους εξ ανατολών να εμπιστεύονται περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνά τους.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέτρεψε πέρυσι δεκαετίες επιφυλακτικότητας όσον αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες, υποσχόμενος αγορές ύψους 100 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ορισμένοι σύμμαχοι έχουν επικρίνει την απόφαση του Βερολίνου να προχωρήσει στην αγορά αμερικανικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Το Παρίσι και το Βερολίνο κατέχουν το καθένα περίπου το 11% της Airbus, ο αμυντικός κατάλογος της οποίας περιλαμβάνει μαχητικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Η Airbus ηγείται αρκετών πολυεθνικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αερομεταφορέα A400M και του επιθετικού ελικοπτέρου Tiger, αλλά αντιμετωπίζει αμφιβολίες σχετικά με τις δεσμεύσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας για το στρατιωτικό αεροπλάνο, ενώ η Γερμανία έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από την επόμενη φάση του Tiger.

Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι το διοικητικό συμβούλιο διεξήγαγε μια αμυντική αναθεώρηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες στρατηγικές συνεργασίες.

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος Guillaume Faury δήλωσε ότι η Airbus παραμένει ανοικτή σε στρατηγικές συνεργασίες με τον τεχνολογικό όμιλο Atos μετά την εγκατάλειψη των συνομιλιών για την αγορά μεριδίου 29,9% στη μονάδα κυβερνοασφάλειας Evidian.

Πρόσθεσε ότι η κίνηση των πολιτικών αερογραμμών είναι σε πορεία να ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενισχυμένη από την ανάκαμψη της Κίνας, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αργή ανάκαμψη των αλυσίδων εφοδιασμού πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News