Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 07:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bank of America: Ο CEO βλέπει μια σχετικά ήπια ύφεση

Bank of America: Ο CEO βλέπει μια σχετικά ήπια ύφεση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, δήλωσε ότι βλέπει μόνο μια μικρή ύφεση να πλήττει τις ΗΠΑ καθώς οι καταναλωτές παραμένουν σε σταθερή κατάσταση.

«Όλα δείχνουν μια σχετικά ήπια ύφεση, δεδομένου του ποσού των κινήτρων που καταβλήθηκαν στους ανθρώπους και των χρημάτων που έχουν περισσέψει», δήλωσε ο Moynihan. «Στο τέλος της ημέρας, δεν βλέπουμε τη δραστηριότητα από την πλευρά των καταναλωτών να επιβραδύνεται με ρυθμό που θα το έδειχνε αυτό, αλλά βλέπουμε ότι οι εμπορικοί πελάτες είναι πιο προσεκτικοί».

Ο Moynihan είπε ότι η ερευνητική ομάδα της Bank of America ήταν συνεπής στο να λέει ότι έρχεται μια ήπια ύφεση υπό το φως των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο εννέα φορές το περασμένο έτος, φτάνοντας συνολικά στις 4,75 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης, τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από μισή έως 1 ποσοστιαία μονάδα τα επόμενα τρία τρίμηνα προτού επιστρέψει σε θετική ανάπτυξη, είπε.

Ο Moynihan παρηγορήθηκε με το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και τη χαλάρωση του πληθωρισμού των μισθών, που θα αποτρέψουν την οικονομία να μπει σε βαθιά ύφεση.

«Το γεγονός ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι στο 3,5% [υποδεικνύει] πλήρη απασχόληση. Και τότε η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται και ανατρέπεται», τόνισε. «Έτσι, τα σημάδια του πληθωρισμού πέφτουν και παρότι παραμένουν εκεί, αυτό μεταφράζεται σε σχετικά καλή δραστηριότητα, επομένως βλέπουμε μια ελαφρά ύφεση και θα δούμε τι θα συμβεί».

Η Bank of America ανακοίνωσε τα κέρδη και τα έσοδα του πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η τράπεζα είπε ότι τα καθαρά της έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 25% στα 14,4 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Τα σενάρια άγχους μας είναι πάντα λιγότερα από οποιονδήποτε άλλον λόγω του τρόπου με τον οποίο χτίσαμε την εταιρεία για να αντιμετωπίσει προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας», είπε ο Moynihan.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bank of America: Ξεπέρασε τις προβλέψεις με άλμα 15% στα κέρδη

Goldman Sachs: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα έσοδα πρώτου τριμήνου

Warren Buffett: Δεν έχουμε τελειώσει με τις χρεοκοπίες τραπεζών, αλλά οι καταθέτες είναι ασφαλείς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News