Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 18:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Warren Buffett: Δεν έχουμε τελειώσει με τις χρεοκοπίες τραπεζών, αλλά οι καταθέτες είναι ασφαλείς

Warren Buffett: Δεν έχουμε τελειώσει με τις χρεοκοπίες τραπεζών, αλλά οι καταθέτες είναι ασφαλείς

Πιθανό είναι να χρεοκοπήσουν περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Warren Buffett, αλλά οι καταθέτες πρέπει να μείνουν σίγουροι ότι δεν θα χάσουν τίποτα από τα κεφάλαιά τους.

«Δεν έχουμε τελειώσει με τις χρεοκοπίες τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Inc. σε συνέντευξή του στο CNBC την Τετάρτη (12/4). Οι «χαζές αποφάσεις» των διευθυντών τραπεζών δεν θα πρέπει να «πανικοβάλλουν όλους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών για κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται».

Ο Buffett είπε ότι είναι πρόθυμος να στοιχηματίσει ότι κανένας καταθέτης δεν θα χάσει χρήματα τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποίησε ότι οι προβληματικές τραπεζικές μετοχές δεν είναι επενδύσεις αξίας, επειδή οι μέτοχοι είναι πιθανό να αφανιστούν ακόμη και αν η κυβέρνηση λάβει δράση για να προστατεύσει τους καταθέτες.

«Δεν θα σώσουν τους μετόχους», είπε ο Buffett αφού ρωτήθηκε εάν οι ταλαιπωρημένες μετοχές περιφερειακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της First Republic Bank, θα ήταν «ευκαιρία» για αγορά.

Ο Buffett δήλωσε ότι η δομή της Federal Deposit Insurance Corp. – η οποία συλλέγει αξιολογήσεις από τις τράπεζες με τις καταθέσεις που ασφαλίζει – σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα χάσει χρήματα καθώς αποφασίζει για τις χρεοκοπημένες τράπεζες.

«Το κοινό έχει την εντύπωση ότι η FDIC είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε. «Αλλά το κόστος της FDIC, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των υπαλλήλων τους και τα πάντα, βαρύνει τις τράπεζες. Έτσι οι τράπεζες δεν κόστισαν ποτέ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε μια δεκάρα».

Οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών της Berkshire δεν αποτελούν κριτική στη διαχείριση αυτών των τραπεζών, είπε ο Buffett, αλλά αντιθέτως μιλούν για την ψυχραιμία του στον ευρύτερο τομέα.

Μάλιστα ο Buffett χαρακτήρισε την Bank of America Corp. ως μια τράπεζα που εξακολουθεί να υποστηρίζει, αφού όπως είπε, συμπαθεί υπερβολικά πολύ τον CEO και δεν θέλει να πουλήσει τις μετοχές του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% φέτος και μείωση του χρέους

Gourinchas (ΔΝΤ): Σε πιο επισφαλή κατάσταση οι τράπεζες – Κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Μία ομιλία 8 λεπτών «άδειασε» 78 δισ. από τις τσέπες των βαθύπλουτων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News