Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο CEO της Amazon καθησυχάζει τους μετόχους ότι μπορεί να ελέγξει τα κόστη

Ο CEO της Amazon καθησυχάζει τους μετόχους ότι μπορεί να ελέγξει τα κόστη

Την ετήσια επιστολή που στέλνει στους μετόχους, δημοσίευσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, κάνοντας λόγο για μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία του κολοσσού του λιανικού εμπορίου και σημείωσε ότι παραμένει βέβαιος ότι οι πρόσφατες προσπάθειες μείωσης του κόστους θα αποδώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Jassy είπε ότι πέρασε τους τελευταίους μήνες ρίχνοντας μια «βαθιά ματιά σε όλη την εταιρεία» για να εξετάσει εάν κάθε τμήμα έχει τη δυνατότητα να παράγει αρκετά έσοδα. 

Ως μέρος των προσπαθειών οικονομικής σύσφιξης, η Amazon τους τελευταίους μήνες σταμάτησε μια υπηρεσία τηλευγείας και άλλα πειραματικά έργα. Έκανε επίσης παύση στην επέκταση των σούπερ μάρκετ Fresh και των αποθηκών της.

Παράλληλα ο κολοσσός προχώρησε στις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας στην 29χρονη ιστορία του, απολύοντας 27.000 υπαλλήλους και παγώνοντας τις προσλήψεις. 

Ακόμη και έτσι όμως, ο Jassy, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία από τον ιδρυτή Jeff Bezos το 2021, είπε ότι η Amazon εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ορισμένων από τις επιχειρήσεις της, όπως ο δορυφόρος διαδικτύου Kuiper και οι μονάδες παντοπωλείου.

Η εταιρεία επενδύει και σε νέους τομείς, όπως η τεχνολογία μηχανικής μάθησης. Η Amazon ανταποκρίνεται στην έκρηξη των εργαλείων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT του OpenAI, που έχουν τραβήξει την προσοχή της Silicon Valley, όπως μεταδίδει το CNBC. 

Μάλιστα έχει χρησιμοποιήσει μηχανική μάθηση σε διάφορες εφαρμογές τις τελευταίες δεκαετίες, είπε ο Jassy. Τώρα εργάζεται στα δικά της μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, ή προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν «σχεδόν κάθε εμπειρία πελάτη, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Jassy, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το cloud της Amazon έχουν ακόμη περιθώριο ανάπτυξης. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει ορισμένες πρόσφατες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της Amazon Web Services, καθώς οι εταιρείες είναι πιο προσεκτικές σχετικά με τις δαπάνες τους στο cloud.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από αυτήν την μακροοικονομική περίοδο που έχει προκλήσεις, σε πιο ισχυρή θέση από ό,τι όταν μπήκαμε σε αυτήν», κατέληξε ο Jassy.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Και η κινεζική Alibaba μπαίνει στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνολογικές εταιρείες: Γιατί δεν μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις στην Ευρώπη

«Πόλεμος» στο Cloud: H Google κατηγορεί τη Microsoft για κακές πρακτικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News