Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 13:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήταν λάθος του Jeff Bezos να παραιτηθεί από CEO της Amazon; 

Ήταν λάθος του Jeff Bezos  να παραιτηθεί από CEO της Amazon; 

Όταν η Amazon ανακοίνωσε μόλις πριν από δύο χρόνια ότι ο ιδρυτής και τότε διευθύνων σύμβουλος Jeff Bezos θα παρέδιδε το τιμόνι στον πρώην υπεύθυνο του cloud Andy Jassy, ​​λίγοι επενδυτές ή αναλυτές αντέδρασαν με μεγάλη ανησυχία, αφού θεώρησαν πως αυτή η μετάβαση δεν θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στη λειτουργία του τεχνολογικού κολοσσού.

Δυστυχώς όμως για τον Jassy, ​​η σύντομη θητεία του ως διευθύνοντος συμβούλου ήταν ήδη πολύ περιπετειώδης.

Από τότε που ο Jassy διαδέχτηκε επίσημα τον Bezos τον Ιούλιο του 2021, η Amazon έχει βιώσει την πιο ταραχώδη περίοδο της. Το περασμένο έτος σηματοδότησε την πιο αργή χρονιά για την αύξηση των εσόδων από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο και ο Jassy αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για να μειώσει τα κόστη, που κανείς δεν προέβλεψε ότι θα ήταν απαραίτητα όταν η επιχείρηση άνθιζε μέσω της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μετοχές της Amazon έχουν υποχωρήσει κατά 44% από τις 5 Ιουλίου 2021, την πρώτη μέρα του Jassy στο νέο του πόστο. Μάλιστα χθες, ο Jassy είπε ότι άλλα 9.000 άτομα, θα προστεθούν στις 18.000 απολύσεις που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο. Ενώ οι περικοπές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του εταιρικού εργατικού δυναμικού της Amazon, εξακολουθούν να αποτελούν μια συγκλονιστική στροφή για μια εταιρεία που βρισκόταν σε αδιάκοπη φάση ανάπτυξης για το μεγαλύτερο μέρος των 25 ετών λειτουργίας της.

Βεβαίως μεγάλο μέρος της ατυχούς συγκυρίας του Jassy μπορεί να αποδοθεί σε κακό timing – ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός ώθησε την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια, πλήττοντας την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNBC. Αλλά είτε πρόκειται για κακή τύχη, για δικά του λάθη ή για συνδυασμό των δύο, ο Jassy βρίσκεται σε μία δυσάρεστη θέση ως μόλις ο δεύτερος CEO στην ιστορία της Amazon.

Η μέρα με τη νύχτα η Amazon υπό διαφορετικές διοικήσεις 

Ο Μπέζος, ο προκάτοχός του, μετέτρεψε την Amazon από ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο σε κολοσσό λιανικής, cloud computing και διαφήμισης. Υπό την διοίκησή του, η εταιρεία παρουσίασε πρωτοποριακές εφευρέσεις όπως το Kindle, και επένδυσε σε νέους κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα παντοπωλεία.

Στον αντίποδα, μέχρι στιγμής, η εποχή του Jassy χαρακτηρίζεται από περικοπές. Όπως είναι λογικό, ο Jassy δέχεται τεράστια πίεση για να αποδείξει ότι μπορεί να ελέγξει τα έξοδα. Αλλά για να αναβιώσει τον ενθουσιασμό που υπήρχε στην κουλτούρα της Amazon, όταν διοικούσε ο Bezos, πρέπει να βρει νέους κινητήρες ανάπτυξης.

Στην έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο, η Amazon μόλις που σημείωσε κέρδη, ενώ η εταιρεία εξέδωσε απογοητευτικές προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την αύξηση των εσόδων να αναμένεται να παραμείνει σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Amazon βάζει φρένο στην κατασκευή του HQ2

Musk, Bezos, Zuckerberg, Buffett & ΣΙΑ: Εάν οι δισεκατομμυριούχοι ήταν άστεγοι

Ο Bezos λαμβάνει την υψηλότερη γαλλική τιμή σε ιδιωτική τελετή με τον Μακρόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News