Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 13:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνολογικές εταιρείες: Γιατί δεν μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις στην Ευρώπη

Τεχνολογικές εταιρείες: Γιατί δεν μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις στην Ευρώπη

Μετά το κύμα μαζικών απολύσεων στις ΗΠΑ, οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο δύσκολο είναι να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις εντός μερικών μηνών, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, τα οποία καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τα σωματεία. Έτσι, ορισμένοι εργαζόμενοι του κλάδου στην Ευρώπη παραμένουν «στον αέρα», χωρίς να ξέρουν εάν θα επηρεαστούν από τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Στη Γαλλία για παράδειγμα η μητρική της Google, Alphabet, εξετάζει το σενάριο εθελουσίας εξόδου, προσφέροντας πακέτα αποζημίωσης. Η Amazon προσπάθησε να πείσει ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη να παραιτηθούν, προσφέροντας μισθούς έως ενός έτους και περαιτέρω προνόμια.

Σε Γαλλία και Γερμανία συγκεκριμένα, όπου το εργατικό δίκαιο προστατεύει με αυστηρότατους νόμους τους εργαζομένους, η Google βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαπραγμάτευση με εκπροσώπους εργαζομένων για το ίδιο θέμα. Ακριβώς όμως χάρη στις ισχυρές προστασίες, στις δύο χώρες αναμένεται πως θα σημειωθούν συγκριτικά λιγότερες απολύσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Bloomberg, η Google δεν σχεδιάζει απολύσεις σε Ελλάδα, Ρουμανία ή Αυστρία

«Συνεργαζόμαστε προσεκτικά και μεμονωμένα με κάθε χώρα όπου λαμβάνουν χώρα οι περικοπές, ώστε να ακολουθούμε πλήρως τις νομικές υποχρεώσεις, οι οποίες διαφέρουν ανά περιοχή, είναι σύνθετες και απαιτούν χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο Bloomberg.

Σημειώνεται πως οι δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζομένους στη Βρετανία είναι ασθενέστερες εξ ου και εκτιμάται πως 500 εκ των 8.000 εργαζομένων της Google θα υποχρεωθούν να φύγουν από την εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για το Δουβλίνο, όπου τα σωματεία υποστηρίζουν πως ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει απολύσεις 240 υπαλλήλων, καθώς και στη Ζυρίχη όπου εκτιμάται πως θα περικοπούν περίπου 200 θέσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία

Google: Οι εργαζόμενοι στο Λονδίνο απεργούν για τις απολύσεις

Πώς απολύεις δεκάδες εργαζομένους; Το σχέδιο πίσω από τις μαζικές απολύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News