Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 17:48
IDC

Επίλογος στις ανάγκες της πανδημίας: Βουτιά 29% στις παραδόσεις PC

Επίλογος στις ανάγκες της πανδημίας: Βουτιά 29% στις παραδόσεις PC

Βαθιά συρρίκνωση της τάξης του 29% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στις διεθνείς παραδόσεις PC, με την Apple να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της εταιρείας αναλύσεων IDC, για την πτώση αυτή ευθύνεται το περισσευούμενο απόθεμα συσκευών στις αποθήκες και η επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος παγκοσμίως που οδήγησε και σε μείωση της ζήτησης. Τα στοιχεία βέβαια αποτυπώνουν και την αλλαγή των καταναλωτικών αναγκών μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων.

Ειδικότερα, οι παραδόσεις PC έφτασαν στα 56,9 εκατ. κομμάτια το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 80,2 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Μάλιστα, μεγάλη ήταν η πτώση και σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, αγγίζοντας το -28,1%.

Η Αpple ο μεγάλος «χαμένος»

Ανάμεσα στις εταιρείες που εξετάστηκαν από την IDC, οι πωλήσεις της Apple κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, αγγίζοντας το -40,5% σε ετήσια βάση. Ακολουθεί η Dell με πτώση της τάξης του 31%, ενώ σύμφωνα με την IDC άνω του 30% ήταν η συρρίκνωση στην Lenovo και την Asustek. Τέλος, η HP στο ίδιο διάστημα είδε πτώση 24,2% στις πωλήσεις PC.

Συγκεκριμένα η Apple, η οποία είχε δει «έκρηξη» στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την αύξηση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο με διαθέσιμα στοιχεία, πως οι πωλήσεις PC είχαν υποχωρήσει κατά 29% σε ετήσια βάση στα 7,7 δισ. δολάρια. 

Επιστροφή στα μοτίβα πριν την πανδημία

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία αντανακλούν επίσης το τέλος στην εποχή της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία και τουλάχιστον μια προσωρινή επιστροφή στα μοτίβα της προ-Covid περιόδου. Ο όγκος των παραδόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τα 59,2 εκατ. κομμάτια που παραδόθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019 και τα 60,6 εκατ. κομμάτια το πρώτο τρίμηνο του 2018», δήλωσε σχετικά η IDC.

«Η παύση στην ανάπτυξη και τη ζήτηση δίνει επίσης ένα περιθώριο αλλαγών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενόσω πολλά εργοστάσια ξεκινούν να εξετάζουν επιλογές παραγωγής εκτός της Κίνας», σημείωσε επίσης η εταιρεία αναλύσεων.

Στη μελλοντική πορεία της αγοράς αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο και οι μακροοικονομικές συνθήκες. Εάν η οικονομία ακολουθεί ανοδικές τάσεις μέχρι το 2024 «προσδοκούμε σημαντική άνοδο στην αγορά, όσο οι καταναλωτές θα αναζητούν ανανέωση, τα σχολεία θα ψάχνουν να αλλάξουν τα παλιά Chromebooks και οι επιχειρήσεις να περάσουν στα Windows 11», δήλωσε ο Linn Huang της IDC. «Εάν η ύφεση σε βασικές αγορές τραβήξει μέχρι και το επόμενο έτος, τότε η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι δύσκολη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τέλος τα παλιά κινητά στο συρτάρι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση συσκευών

Τρολάροντας τον ανταγωνιστή: Τι είπε ο δημιουργός του κινητού στο πρώτο του τηλεφώνημα

Η άνοδος των «χαζών» τηλεφώνων: Η Gen Z κουράστηκε από τις οθόνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News