Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 07:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Tim Cook αποκαλύπτει το κόλπο του Steve Jobs: Ένα από τα πράγματα που λάτρεψε σε αυτόν

O Tim Cook αποκαλύπτει το κόλπο του Steve Jobs: Ένα από τα πράγματα που λάτρεψε σε αυτόν

Από τότε που ο Tim Cook έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, εργάστηκε για να εδραιώσει τη δική του κληρονομιά – αλλά εξακολουθεί να θαυμάζει το ηγετικό στυλ του προκατόχου του Steve Jobs.

«Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να γίνω ο Steve [όταν έγινα Διευθύνων Σύμβουλος]», είπε ο Cook, σε συνέντευξή του στο GQ. «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι ο Steve. Νομίζω ότι ήταν ένα είδος ατόμου που γεννιέται μια φορά στα εκατό χρόνια, ένα πρωτότυπο από κάθε άποψη της φαντασίας. Και αυτό που έπρεπε να κάνω, ήταν να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου».

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Cook δεν μπορούσε να ακολουθήσει ένα ή δύο κόλπα ηγεσίας του Jobs. Συγκεκριμένα, ο Cook είπε ότι θαύμαζε το πώς ο Jobs ωθούσε τους πάντες στην Apple στα όρια της δημιουργικότητάς τους – ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν στο τμήμα μηχανικής, μάρκετινγκ ή οπουδήποτε αλλού.

«Ένα από τα πράγματα που λάτρεψα σε αυτόν, ήταν ότι δεν περίμενε καινοτομία από μία μόνο ομάδα στην εταιρεία ή δημιουργικότητα από κάποια άλλη», είπε ο Cook. «Το περίμενε από όλη την εταιρεία».

Ο Cook το βίωσε αυτό από πρώτο χέρι. Πριν αναλάβει τα ηνία της Apple ως CEO το 2011, ήταν COO, επιβλέποντας τις παγκόσμιες πωλήσεις και λειτουργίες της εταιρείας. Και σε αυτόν τον ρόλο, έπρεπε να είναι εφευρετικός.

«Όταν εκτελούσαμε λειτουργίες, προσπαθούσαμε να είμαστε καινοτόμοι και δημιουργικοί», είπε ο Cook. «Έπρεπε να είμαστε, για να κατασκευάσουμε τα προϊόντα που σχεδιάζαμε».

Η ιδέα βοήθησε τον Cook να κερδίσει όσους τον αμφισβητούσαν αφότου έγινε CEO, καθώς μερικοί είπαν ότι δεν ήταν αρκετός για να διαδεχθεί τον Jobs.

Υπό την ηγεσία του, η Apple έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία πολλών τρισ. δολαρίων. Ο Cook επέβλεψε την κυκλοφορία των Airpods, του Apple Watch και του επεξεργαστή M1, ενός τσιπ επόμενης γενιάς που βρίσκεται τώρα στα περισσότερα από τα νεότερα προϊόντα της εταιρείας.

Η Apple έχει επίσης επεκτείνει τις προσφορές της που βασίζονται σε υπηρεσίες, κυρίως μέσω του Apple TV+, της συνδρομητικής της πλατφόρμας ροής πολυμέσων.

Ο Cook δεν θα μπορούσε να έχει πρωτοστατήσει σε καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες χωρίς να μάθει πρώτα από τον Jobs, είπε στο συνέδριο κώδικα Vox Media 2022 στο Λος Άντζελες: «Ήταν ο καλύτερος δάσκαλος που είχα ποτέ, με διαφορά. Αυτές οι διδασκαλίες ζουν, όχι μόνο σε μένα, σε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που είναι [στην Apple]».

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Μαζεύει χρήματα στην άκρη για κάποια εξαγορά; 

Το γκαράζ της άλλαξε τον κόσμο και την έκανε μια από τις ισχυρότερες γυναίκες

Paul Krugman: Η Tesla δεν θα γίνει ποτέ Apple ή Microsoft

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News