Σαν Σήμερα Δευτέρα 3/04/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τρολάροντας τον ανταγωνιστή: Τι είπε ο δημιουργός του κινητού στο πρώτο του τηλεφώνημα

Τρολάροντας τον ανταγωνιστή: Τι είπε ο δημιουργός του κινητού στο πρώτο του τηλεφώνημα

3 Απριλίου 1973

Ο Martin Cooper κάνει το πρώτο τηλεφώνημα από κινητό στην ιστορία. Μηχανικός της Motorola τότε, ο άνθρωπος που σήμερα αποκαλείται και «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου, στάθηκε στην Sixth Avenue της Νέας Υόρκης και τηλεφώνησε στον μεγάλο του ανταγωνιστή, τον Joel S. Engel, στο Bell Labs της AT&T.

Ο Cooper κρατούσε το πρωτότυπο της συσκευής που θα ονομαζόταν Motorola DynaTAC 8000x και θα ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που μπορούσε κάποιος να αγοράσει στα καταστήματα.

Ίσως θα έπρεπε να έχει σκεφτεί καλύτερα τα λόγια του για αυτή την ιστορική στιγμή. Άλλωστε, το όνομά του θα έμενε στην ιστορία, όπως έμειναν και τα λόγια που είπαν άλλοι πριν από αυτόν σε ανάλογες περιστάσεις. Το πρώτο τηλεγράφημα, για παράδειγμα, έλεγε «Τι έκανε ο Θεός» («What hath God wrought») και το πρώτο τηλεφώνημα «Κύριε Watson, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω». Ακόμα και το πρώτο μήνυμα σε κινητό έγραφε «Καλά Χριστούγεννα».

Όμως ο Cooper πιστεύει ότι σε εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό είπε κάτι σαν αυτό: «Σου τηλεφωνώ απλά για να δω αν ο ήχος φτάνει καλά σε εσένα».

«Υπήρξε σιωπή στην άλλη άκρη της γραμμής», έλεγε ο Cooper στο Bloomberg το 2015. «Μέχρι αυτή την ημέρα, ο Joel  δεν θυμάται εκείνο το τηλεφώνημα και δεν είμαι σίγουρος ότι τον κατηγορώ για αυτό», είχε αστειευτεί τότε.

Γεννημένος στο Σικάγο, ο Martin Cooper ήταν γιος Εβραίων μεταναστών από την Ουκρανία. Αφότου υπηρέτησε στα υποβρύχια του αμερικανικού ναυτικού στον πόλεμο της Κορέας, έπιασε δουλειά στη Motorola την εποχή που η εταιρεία γινόταν ηγετική δύναμη στα τρανζίστορ, τα μικροσκοπικά μηχανήματα που ελέγχουν τα ηλεκτρικά σήματα και είναι αναγκαία για κάθε ηλεκτρική συσκευή.

Με την ομάδα του στη Motorola παρουσίασαν το πρώτο κινητό τηλέφωνο το 1973. Ήταν μία ογκώδης συσκευή σε σχήμα μπότας, τόσο βαριά ώστε έμεινε γνωστή ως «το τούβλο».

Με εκείνο το πρώτο τηλέφωνο, ο χρήστης μπορούσε να μιλά για 35 λεπτά πριν να πρέπει να το φορτίσει ξανά για 10 ώρες.

Η Motorola χρειάστηκε 10 χρόνια για να ξεπεράσει διάφορα τεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, έτσι άρχισε να πουλά το πρώτο της κινητό τηλέφωνο το 1983. Ήταν ένα πιο λεπτό μοντέλο, που τότε κόστιζε από 3.500 έως 4.000 δολάρια.

Σήμερα, ο Cooper προβλέπει ότι η επόμενη γενιά θα έχει τηλέφωνα ενσωματωμένα κάτω από το δέρμα των αυτιών της. Οι συσκευές αυτές δεν θα χρειάζονται φόρτιση, γιατί «το σώμα μας είναι ο τέλειος φορτιστής», όπως είπε πρόσφατα στο CNBC. «Όταν τρώμε, το σώμα μας δημιουργεί ενέργεια, σωστά;», θύμισε, προβλέποντας ότι αυτές οι μικροσκοπικές ενσωματωμένες συσκευές θα καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι μια σειρά από startups, όπως η Neuralink του Elon Musk,  αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή  τεχνολογίες που στοχεύουν να συνδέσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τους υπολογιστές.

Σήμερα, ο βετεράνος μηχανικός λέει ότι τα smartphones έχουν γίνει υπερβολικά περίπλοκα, καθώς έχουν πάρα πολλές εφαρμογές αλλά και σχήμα που δεν ταιριάζει στις καμπύλες του ανθρώπινου προσώπου. «Κάθε φορά που κάνω ένα τηλεφώνημα και δεν έχω ασύρματο ακουστικό, πρέπει να βάλω αυτό το ίσιο υλικό πάνω στο στρογγυλό κεφάλι μου και να κρατάω το χέρι μου σε μία άβολη θέση», εξήγησε.

Και την ίδια στιγμή, παραδέχεται πως ποτέ του δεν φαντάστηκε ότι τα κινητά θα γίνονταν φορητοί υπολογιστές, όπως είναι σήμερα. «Πριν από 50 χρόνια ήταν μια πραγματικά πρωτόγονη εποχή. Δεν υπήρχε ίντερνετ, δεν υπήρχαν μεγάλης κλίμακας ενοποιημένα δίκτυα, δεν υπήρχαν ψηφιακές κάμερες», είπε ο Cooper. Και ομολόγησε πως η ιδέα ότι τα κινητά θα γίνονταν μια μέρα μια φωτογραφική μηχανή και μία εγκυκλοπαίδεια δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό. «Γνωρίζαμε ότι η σύνδεση είναι σημαντική. Και λέγαμε ένα αστείο: Ότι μια μέρα, τη στιγμή που γεννιέσαι θα παίρνεις έναν αριθμό τηλεφώνου. Και εάν δεν απαντούσες το τηλέφωνο, θα ήσουν νεκρός. Επομένως, γνωρίζαμε ότι μια μέρα όλοι θα είχαν ένα κινητό τηλέφωνο. Και αυτό έχει σχεδόν συμβεί», είπε. Αυτή τη στιγμή, οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο είναι περισσότερες από τον πληθυσμό της γης, ενώ τα δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν δικά τους κινητά τηλέφωνα. «Το τηλέφωνο γίνεται μια προέκταση του ανθρώπου», σύμφωνα με τον Cooper.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

30 χρόνια από το πρώτο SMS: Τι έγραφε και γιατί έμεινε στο «διαβάστηκε»

Και όμως, το φαξ ζει ακόμα – Αλλά όχι για πολύ

Τίτλοι τέλους για το iPod: Η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News