Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 15:11
FOCUS BARI

Τέλος τα παλιά κινητά στο συρτάρι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση συσκευών

Τέλος τα παλιά κινητά στο συρτάρι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση συσκευών

Πρώτη ανάμεσα σε 19 χώρες είναι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, με το 55% των Ελλήνων να δηλώνει ότι χρησιμοποιεί κάποια υπηρεσία ανακύκλωσης έναντι του 26% στον μέσο όρο των ερωτηθέντων διεθνώς.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Focus Bari, το 15% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε επίσης πως προτιμά να ανταλλάξει την παλιά με κάποια καινούργια συσκευή ή να την αναβαθμίσει, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 7% προχωρά σε επισκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου ένας στους τρεις Έλληνες (34%) κρατά τις παλιές συσκευές και τις αποθηκεύει για ένα διάστημα, ενώ το 43% επιλέγει να τα δώσει σε κάποιον γνωστό του.

Τέλος τα παλιά κινητά στο συρτάρι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση συσκευών-1

«Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συσκευών τους. Εξαιτίας αυτού, πολλοί έχουν βρει εναλλακτικές, όπως η ανακύκλωση των παλαιότερων ηλεκτρικών τους συσκευών, είτε η αγορά “refurbished” (σ.σ. ανακατασκευής) μοντέλων», σημειώνεται στην έρευνα.

Refurbished συσκευές

Σημαντική στροφή στην αγορά «refurbished» παρατηρείται στην Ελλάδα και διεθνώς. Στην Ελλάδα, το 28% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει αγοράσει μια μεταχειρισμένη συσκευή, κατά κύριο λόγο κινητό, ενώ το 49% των καταναλωτών, που δεν έχει ακόμη αγοράσει συσκευή από δεύτερο χέρι, είναι θετικό στην αγορά smartphone αυτής της κατηγορίας.

Τέλος τα παλιά κινητά στο συρτάρι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση συσκευών-2

Βέβαια, οι Έλληνες βάζουν προϋποθέσεις για την αγορά μεταχειρισμένων συσκευών, κατά κύριο λόγο το εάν η συσκευή είναι σε άριστη κατάσταση (41%), αν διατίθεται από έναν αξιόπιστο πωλητή (41%), εάν έχει περάσει από αυστηρούς ελέγχους (39%) κι εάν έχει εγγύηση 1 έτους (39%).

Σε ό,τι αφορά την πώληση μεταχειρισμένων συσκευών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 19 χώρες. Την πρώτη τριάδα στην αγορά μεταχειρισμένων συσκευών φτιάχνει η Βρετανία (με 41%), οι ΗΠΑ (με 39%) και ο Καναδάς (με 38%), όπου κατά κύριο λόγο πωλούνται επίσης τα κινητά.

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, το 30% των Ελλήνων απαντά ότι έχει πουλήσει κάποια ηλεκτρονική συσκευή που δεν χρησιμοποιεί. Το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες διεθνώς φτάνει το 27%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΣΕΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ανακυκλώσετε μαγειρικό λάδι: Ειδικοί κάδοι σε 32 πρατήρια της Αττικής

Τι αλλάζει στις συσκευασίες στην Ε.Ε.: Από τις κάψουλες Nespresso έως τα μπουκάλια

Εστιατόριο στο Τόκιο απαγόρευσε στους πελάτες να τρώνε μαζί με τα κινητά τους τηλέφωνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News