Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 10:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπαγώνουν οι σχέσεις του Πεκίνου με τις εταιρείες τεχνολογίας; Σχέδιο διάσπασης για την Alibaba

Ξεπαγώνουν οι σχέσεις του Πεκίνου με τις εταιρείες τεχνολογίας; Σχέδιο διάσπασης για την Alibaba

Ράλι άνω του 10% σημειώνει η μετοχή του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Alibaba, έπειτα από την ανακοίνωση ενός σχεδίου για τη διάσπαση της εταιρείας.

Όπως έγινε γνωστό, οι πέντε από τις έξι μονάδες που θα δημιουργηθούν από την κίνηση αυτή θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο να αντλήσουν νέα κεφάλαια και να προχωρήσουν σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Η κίνηση έρχεται κατόπιν δημοσιευμάτων που θέλουν τον ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma να επανεμφανίζεται αυτή την εβδομάδα στην Κίνα, έπειτα από μακρά απουσία. Ο Ma εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα και πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, αφότου η κινεζική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να περιορίσει τη δύναμη και την επιρροή των ισχυρών επιχειρηματιών της τεχνολογίας.

Η μετοχή της Alibaba στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχασε σχεδόν το 70% της αξίας της από το 2020, λόγω ανησυχιών για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού κλάδου από το Πεκίνο.

Καθώς η Alibaba προχωρά σε αυτήν που περιγράφει σαν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην 24χρονη ιστορία της και ο Ma επανεμφανίζεται, ενισχύεται η εκτίμηση ότι η κινεζική κυβέρνηση υιοθετεί μια λιγότερο αυστηρή στάση απέναντι στις τεχνολογικές εταιρείες.

«Ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται εάν αυτή είναι η αρχή μιας περιόδου όπου η κυβέρνηση θα στραφεί  από το να είναι σχεδόν αντίπαλος των εταιρειών, στο να τις στηρίζει πραγματικά», αναφέρει ο Scott Kessler, αναλυτής της Third Bridge.

Οι μονάδες που θα προκύψουν από τη διάσπαση της Alibaba θα έχουν τους δικούς τους CEOs και διοικητικά συμβούλια. Θα τους επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια και να επιδιώκουν εισαγωγές στο χρηματιστήριο. Εξαίρεση θα είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα λιανικής Taobao Tmall Commerce Group, η οποία θα παραμείνει εξ ολοκλήρου στην Alibaba.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Η Alibaba χωρίζεται σε έξι μονάδες με ξεχωριστή δομή και διοίκηση

Jack Ma: Ο Mr Alibaba παραδίδει τον έλεγχο της Ant Group

Τι έμαθαν οι γίγαντες του λιανεμπορίου από την κινεζική Alibaba – Το παράδειγμα της Kroger

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News