Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 12:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συντηρητικοί» οι οικονομικοί στόχοι της Κίνας φέτος – Οι 8 προτεραιότητες

«Συντηρητικοί» οι οικονομικοί στόχοι της Κίνας φέτος – Οι 8 προτεραιότητες

«Περίπου στο 5%», χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, έθεσε η Κίνα τον αναπτυξιακό της στόχο για το 2023, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για ανάκαμψη μετά την άρση των αυστηρών υγειονομικών μέτρων. Η σχετική έκθεση που δημοσίευσε η κινεζική κυβέρνηση μέσα στο σαββατοκύριακο, θεωρήθηκε συντηρητική, υποδεικνύοντας ότι η Κίνα αναγνωρίζει τις δυσκολίες της ανάκαμψης μετά την πανδημία, αλλά και την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης αφότου δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του 2022. 

Για το 2023, ο στόχος για τον πληθωρισμό τέθηκε στο 3% και για την ανεργία στις πόλεις στο 5,5%. Σκοπός είναι η δημιουργία περίπου 12 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα, υψηλότερα δηλαδή από τον περσινό στόχο για «άνω των 11 εκατ.».

Στην έκθεση γίνεται επίσης έκκληση για εφαρμογή «συνετής νομισματικής πολιτικής» με «στοχευμένο» τρόπο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 3% του ΑΕΠ έναντι 2,8% το 2022. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η προβλεπόμενη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες κατά 7,2% φέτος.

«Η οικονομία της Κίνας χτίζει μία σταθερή ανάκαμψη και επιδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες και δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ. Ωστόσο, συνολικά θεωρήθηκε πως οι στόχοι είναι συντηρητικοί, ενώ επικράτησαν ανησυχίες πως εν τέλει η συμβολή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη διεθνή οικονομική σκηνή θα είναι μικρή φέτος. 

Οκτώ προτεραιότητες

«Θα πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, να ενισχύσουμε τη ρυθμιστική εποπτεία και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας των πλατφορμών», αναφέρει η έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν οκτώ προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την οικονομία. Πρώτη στη λίστα βρέθηκε η τόνωση της εγχώριας ζήτησης, από την κατανάλωση και επενδύσεις. Ακολουθούν η βελτίωση του βιομηχανικού συστήματος και η στήριξη των μη κρατικών οντοτήτων. Επίσης, αναφέρεται η ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση και αξιοποίηση ξένων επενδύσεων, πρόληψη και αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, σταθεροποίηση της παραγωγής σιτηρών, συνέχιση της πράσινης ανάπτυξης και ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων.

«Περισσότερες πιθανότητες για ώθηση της ανάπτυξης έχει η ανάκαμψη στην κατανάλωση. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μπορεί να παραμείνουν αμετάβλητες έως ότου υπάρξουν ισχυρότερα μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπερτ Χόφμαν, πρώην επικεφαλής για την ομάδα της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Κατοικίες

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των κατοικιών, ο οποίος αποτελεί έως και το 20% του κινεζικού ΑΕΠ, στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη παροχής στήριξης για την πρώτη κατοικία και η «βοήθεια επίλυσης των στεγαστικών προβλημάτων για καινούργιους κατοίκους πόλεων και νέους ανθρώπους». Όπως μάλιστα άφησε να εννοηθεί ο Κινέζος πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα στοχεύσει και στην αποφυγή της «μη ρυθμισμένης επέκτασης της αγοράς».

Εθνική ασφάλεια

Ιδιαίτερη αναφορά στην εθνική ασφάλεια έκανε ο Κινέζος πρωθυπουργός λέγοντας ότι απαιτούνται πολιτικές, οι οποίες θα μπορούν να ισορροπήσουν την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 7,2% φέτος, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, στα 1.55 τρισ. γουάν (πάνω από 223 δισ. δολάρια). Το 2022 είχαν αυξηθεί κατά 7,1% και το 2021 κατά 6,8%. Σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα, ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες είναι υπερδιπλάσιος φέτος. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τον Λι, το Πεκίνο θα στοχεύσει σε «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν, διατηρώντας την ίδια στάση απέναντι στο νησί. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Κίνα έχει πάρει «πολύ ξεκάθαρα» το μέρος της Ρωσίας

Τι θα κάνει η Κίνα τον δεύτερο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News