Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 08:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται: Τι σημαίνει για την οικονομία

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται: Τι σημαίνει για την οικονομία

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε το 2022, για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, σε ένα σημαντικό ορόσημο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο σοβαρή δημογραφική κρίση.

Η Κίνα είχε 1,41 δισεκατομμύρια ανθρώπους στο τέλος του περασμένου έτους, δηλαδή 850.000 λιγότερους σε σχέση με το τέλος του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη πτώση από το 1961, το τελευταίο έτος του Μεγάλου Λιμού, υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Περίπου 9,56 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν το 2022, από 10,62 εκατομμύρια το 2021. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1950, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Συνολικά 10,41 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, σε μια μικρή αύξηση έναντι των περίπου 10 εκατομμυρίων θανάτων που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα εμφάνισε αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό από τον περασμένο μήνα, αφότου εγκατέλειψε ξαφνικά την πολιτική zero covid, στις αρχές Δεκεμβρίου. Έτσι, φέτος αναμένονται περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Πάντως, η μείωση των γεννήσεων ήταν η κύρια αιτία της συρρίκνωσης του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Kang Yi, επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

 «Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της προθυμίας των ανθρώπων να αποκτήσουν μωρά, της καθυστέρησης του γάμου και της εγκυμοσύνης, καθώς και της μείωσης του αριθμού των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία», είπε o Kang στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και πρόσθεσε ότι η πτώση του πληθυσμού, παρότι σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας τάσης, «δεν ήταν κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί υπερβολικά». Η προσφορά του εργατικού δυναμικού της χώρας εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, πρόσθεσε.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα μειώνεται τα επόμενα χρόνια, με αυτό να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την εγχώρια ζήτηση.

Η μείωση του πληθυσμού ήρθε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά στην οικονομική ανάπτυξη, επιβραδύνοντας τη ζήτηση για αγαθά όπως νέα σπίτια. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι η κινεζική οικονομία θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε μέγεθος, ενώ η Κίνα ίσως να χάσει τον τίτλο της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου από την Ινδία φέτος.

Μόλις το 2019, ο ΟΗΕ προέβλεπε ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα κορυφωνόταν το 2031 και στη συνέχεια θα μειωνόταν. Όμως πέρυσι, ο οργανισμός αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, μιλώντας για κορύφωση του πληθυσμού στις αρχές του 2022.

Η Κίνα ακολουθεί τα βήματα άλλων χωρών στην Ανατολική Ασία, όπως η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα, που έχουν δει τα ποσοστά γεννήσεών τους να πέφτουν και τον πληθυσμό να γερνά και να συρρικνώνεται, καθώς γίνεται πλουσιότερος.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα, δηλαδή ο αριθμός των μωρών ανά 1.000 άτομα, μειώθηκε σε 6,77 πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1978.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι το 62% του πληθυσμού ήταν σε ηλικία εργασίας (από 16 έως 59 ετών), από περίπου 70% πριν από μια δεκαετία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Πώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία «μεγάλωσε» ξαφνικά

Όχι πια το «εργοστάσιο του κόσμου»: Το Μεξικό είναι η νέα Κίνα

Σι Τζινπίνγκ: Απόλυτη εξουσία, μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News