Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε το άγχος της απόλυσης

Τρεις στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε το άγχος της απόλυσης

Η επιδείνωση των συνθηκών στις οικονομίες αλλάζει το σκηνικό στην αγορά εργασίας. Ήδη, ο τεχνολογικός κλάδος πλήττεται από ένα τσουνάμι απολύσεων, ενώ μένει να φανούν και οι επιπτώσεις από την επαπειλούμενη τραπεζική κρίση. 

Περισσότεροι από δύο στους πέντε εργαζόμενους στις ΗΠΑ (42%) ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους σε μια πιθανή ύφεση και σχεδόν οι μισοί (47%) δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους στη δουλειά για να αποφύγουν την απόλυση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Harris Poll/Justworks σε πάνω από 1.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Το να ζει κάποιος με το φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά του μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Οι ειδικοί συστήνουν σε όποιον βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση να αντιμετωπίσει το άγχος μίας πιθανής απόλυσης ανοιχτά και χωρίς να το αποφεύγει, προκειμένου να νικήσει τον πανικό. 

Ακολουθούν τρεις στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε το άγχος της απόλυσης.

1. Σταματήστε τις άσχημες σκέψεις

Η αβέβαιη απειλή μιας απόλυσης είναι το πιο δύσκολο κομμάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε, σύμφωνα με τον Christopher Hansen, σύμβουλο της Thriveworks στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. 

«Έχω παρατηρήσει ότι το άγχος των ανθρώπων που στο εργασιακό περιβάλλον τους έρχονται αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις, ανεξάρτητα από το αν θα απολυθούν ή όχι, είναι σχεδόν το ίδιο άσχημο με το άγχος που νιώθουν οι άνθρωποι που πραγματικά έχασαν τη δουλειά τους, επειδή θα υπάρχει ο φόβος να απολυθούν στον επόμενο γύρο απολύσεων», λέει. «Αυτό δημιουργεί μεγάλη αγωνία και άγχος». 

Αυτός ο φόβος για το άγνωστο κάνει πολλούς ανθρώπους να πέφτουν σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, τον οποίο ο Hansen περιγράφει ως «συνεχή εκνευρισμό για το χειρότερο σενάριο». 

Για να βγείτε από αυτές ο Hansen συνιστά να σημειώνετε πού βρίσκεστε και τι κάνετε όταν αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος, για να εντοπίσετε τι πυροδότησε αυτά τα συναισθήματα. 

Για παράδειγμα: «Μόλις είχαμε μια συνάντηση όπου το 10% του προσωπικού μας έχασε τη δουλειά του, και τώρα ανησυχώ μήπως χάσω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να πληρώσω το νοίκι μου».

Στη συνέχεια, αντικαταστήστε κάθε αρνητική σκέψη με μια θετική, ρεαλιστική επιβεβαίωση. Για παράδειγμα: «Επειδή οι συνάδελφοί μου απολύθηκαν, δεν σημαίνει ότι αύριο θα χάσω τη δουλειά μου». 

Η εστίαση στο παρόν μπορεί να σας βοηθήσει να πατήσετε στο έδαφος και να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασης. Εξασκήστε αυτή τη στρατηγική για μερικές εβδομάδες και θα γίνει μια συνήθεια που «πραγματικά βοηθάει», λέει ο Hansen. 

2. Αποστασιοποιηθείτε από τη δουλειά σας 

Το να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στα χόμπι, τις σχέσεις και τα ενδιαφέροντα που σας δίνουν χαρά εκτός εργασίας είναι ένα άλλο ισχυρό αντίδοτο στο άγχος της απόλυσης. 

«Όταν βρίσκεστε κάτω από αυτό το είδος άγχους, αυτό αρχίζει να έχει αντίκτυπο και στην προσωπική ζωή σας, στις σχέσεις σας και μπορεί γρήγορα να φτάσετε στο σημείο να μην απολαμβάνετε τον προσωπικό χρόνο σας», προειδοποιεί ο Hansen. «Αλλά είμαστε άνθρωποι και έχουμε ζωή και εκτός ωραρίου και είναι σημαντικό να το υπενθυμίζετε στον εαυτό σας αυτό». 

Ο David Jacobowitz έμαθε τις παγίδες του να προσδιορίζεις τον εαυτό σου μέσα από τη δουλειά σου στην αρχή της καριέρας του: «Επέζησε» από πολλαπλούς γύρους απολύσεων μόλις λίγους μήνες μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο το 2015, στην πρώτη του θέση πλήρους απασχόλησης στο μάρκετινγκ. 

«Ήταν απίστευτα τεταμένη η ατμόσφαιρα», θυμάται. «Δεν ένιωθα ότι υπήρχε φως στην άκρη του τούνελ. Ένιωθα ότι θα μπορούσα να απολυθώ ανά πάσα στιγμή». 

Τελικά, αφού εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η TikTok και η Meta, ο 29χρονος αποφάσισε ότι τον ενδιέφερε λιγότερο να έχει εντυπωσιακά ονόματα εργοδοτών στο βιογραφικό του και περισσότερο να αφιερώνει το χρόνο του στις δημιουργικές ασχολίες που τον ενθουσίαζαν. 

«Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα από τη μέχρι τώρα καριέρα μου είναι ότι η δουλειά είναι δουλειά και δεν μπορείς να την κάνεις ζωή σου, γιατί μπορούν να συμβούν πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις και δεν θα είναι πάντα καλά», λέει ο Jacobowitz. 

Το 2020, ο Jacobowitz ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, Nebula Snacks, η οποία παράγει λιχουδιές, όπως σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά. Το να είναι το δικό του αφεντικό, αστειεύεται ο Jacobowitz, του δίνει απόλυτη εργασιακή ασφάλεια: «Δεν είναι ότι μπορώ να απολύσω τον εαυτό μου!».

3. Βελτιώστε τις δεξιότητές σας 

Ενώ ο Mike, ο οποίος είναι λογιστής σε μεγάλη εταιρεία, είναι ανακουφισμένος που έχει ακόμα τη δουλειά του, μερικές φορές αναρωτιέται γιατί επιλέχθηκε να παραμείνει, όταν άλλοι περισσότερο ταλαντούχοι και με υψηλές αποδόσεις απολύθηκαν. 

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα, ο Mike άρχισε να ενισχύει το επαγγελματικό προφίλ του, να παρακολουθεί μαθήματα σχετικά με απαιτούμενες τεχνικές δεξιότητες και να βοηθά εθελοντικά σε έργα άλλων ομάδων που τον ενδιαφέρουν. 

Το να είστε ενεργός όσον αφορά την επαγγελματική ανάπτυξή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διοχετεύσετε τη νευρικότητά ας και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας, λέει ο Hansen.

Τελικά, αυτό που βοήθησε τον Mike να κρατήσει μακριά το άγχος της απόλυσης  είναι να θυμίζει στον εαυτό του όλα όσα έχει καταφέρει στην καριέρα του μέχρι στιγμής, όπως το να βρει δουλειά σε μια ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας εξ αρχής.

«Η επιβίωση από την απόλυση με έκανε περιέργως να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», λέει, «και αυτό ήταν ένα φωτεινό σημείο σε μια κατά τα άλλα ζοφερή κατάσταση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερος γύρος περικοπών στη Meta – Απολύει 10.000 άτομα

Κάνουν ότι δουλεύουν από το σπίτι με τις πιτζάμες: Τα παράλογα της φούσκας της τεχνολογίας

ΗΠΑ: Aπολύσεις-ρεκόρ, επιδόματα πάνω από τις εκτιμήσεις και η ανεργία… μειώνεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News