Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 07:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Aπολύσεις-ρεκόρ, επιδόματα πάνω από τις εκτιμήσεις και η ανεργία… μειώνεται

ΗΠΑ: Aπολύσεις-ρεκόρ, επιδόματα πάνω από τις εκτιμήσεις και η ανεργία… μειώνεται

Ράλι σημείωσαν οι απολύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις τους δύο πρώτους μήνες του έτους, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, με τον κλάδο της τεχνολογίας να είναι υπαίτιος για πάνω από το 1/3 των συνολικά 180.713 περικοπών, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Challenger, Gray & Christmas Inc.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο το Φεβρουάριο, οι απολύσεις στις ΗΠΑ έφτασαν τις 77.770 σε σχέση με 15.245 ένα χρόνο νωρίτερα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις σχεδίαζαν να προσλάβουν συνολικά 28.830 εργαζόμενους το Φεβρουάριο, αριθμός μειωμένος 87% συγκριτικά με πέρσι τον ίδιο μήνα.

Πάνω από τις εκτιμήσεις τα επιδόματα ανεργίας

Παράλληλα ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, ξεπέρασε ξανά, μετά από επτά εβδομάδες, το φράγμα των 200.000 αιτήσεων.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που μας πέρασε υποβλήθηκαν 211.000 νέα αιτήματα επιδόματος, αυξημένα σημαντικά από τον αριθμό των 190.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ ξεπέρασε και την εκτίμηση της αγοράς για μικρότερη αύξηση στο επίπεδο των 195.000.

Η ανεργία σε χαμηλά 54 ετών

Το παράδοξο στα παραπάνω, είναι το γεγονός ότι η ανεργία υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 3,4%, σημειώνοντας χαμηλό 54 ετών, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές και ενδεχομένως και την ίδια την Fed, με την ανθεκτικότητα της.

Επιπλέον τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας που δημοσιεύτηκαν στις 8/3, έδειξαν ότι αναλογούν ακόμα 1,9 θέσεις για κάθε άνεργο Αμερικανό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τεμπελιά με άλλο όνομα; Η νέα τάση στα γραφεία είναι το «bare minimum Monday»

Tech: Χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν «ψεύτικη δουλειά» – Γιατί είχαν προσληφθεί

Bloomberg: Οι δηλώσεις Πάουελ είναι η μία πλευρά – Η αλήθεια βρίσκεται στα δεδομένα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News