Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 15:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεμπελιά με άλλο όνομα; Η νέα τάση στα γραφεία είναι το «bare minimum Monday»

Τεμπελιά με άλλο όνομα; Η νέα τάση στα γραφεία είναι το «bare minimum Monday»

Τα τελευταία χρόνια, η τάση του «quiet quitting» δίχασε τους χώρους των γραφείων, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αποφάσιζαν να απαντήσουν στα εξαντλητικά ωράρια, τις υπερβολικές απαιτήσεις και το burnout με την τακτική της «σιωπηλής παραίτησης»: Έκαναν το ελάχιστο απαιτητό στη δουλειά τους, χωρίς να καταβάλλουν την παραμικρή επιπλέον προσπάθεια.

Τώρα, μια νέα τάση εξαπλώνεται στα social media –εκεί όπου γεννήθηκε και το «quiet quitting»- καθώς κάποιοι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι τους βοηθά να «βγάλουν» ευκολότερα την εβδομάδα.

Το «bare minimum Monday» ξεκίνησε από το TikTok και γρήγορα βρήκε υποστηρικτές, κυρίως ανάμεσα στους νεότερους εργαζόμενους, που νιώθουν ότι δουλεύουν πολύ και πληρώνονται λίγο. Ως απάντηση, άρχισαν να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα στη δουλειά τους στις Δευτέρες, ώστε να κάνουν την έναρξη της νέας εβδομάδας όσο πιο ανώδυνη μπορούν.

Ο άνθρωπος πίσω από την τάση του «bare minimum Monday» πιστεύεται ότι είναι η Marisa Jo Mayes, μια 29χρονη TikToker, η οποία  άρχισε να εφαρμόζει αυτή την πρακτική για να καταπολεμήσει το burnout (εργασιακή εξάντληση) και το στρες. Τα σχετικά της βίντεο έγιναν viral, πυροδοτώντας πολλές αντιδράσεις –όχι πάντα θετικές.

@itsmarisajo Reply to @itsmarisajo 😴📉🐢 #bareminimummonday ♬ Young Folks – Shindig Society

Όπως εξηγεί η Mayes στα βίντεό της, προηγουμένως συνήθιζε τις Κυριακές να φτιάχνει μια μεγάλη λίστα με πράγματα που έπρεπε να κάνει τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να «τρέμει» την έλευση της Δευτέρας και να εξαντλείται από την έναρξη κιόλας της εβδομάδας, χωρίς να καταφέρνει να ολοκληρώσει τις εργασίες της λίστας της.

Αντ΄ αυτού, πλέον εφαρμόζει το «bare minimum Monday», που σημαίνει ότι κάθε Δευτέρα κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα στη δουλειά της. Δεν προγραμματίζει meetings, διεκπεραιώνει μόνο όσα είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν και επιλέγει πιο δημιουργικές δουλειές, αντί για άλλες, που είναι πιο απαιτητικές.

Τα βίντεο προς τους 154.000 followers της δείχνουν την Mayes να κάνει μάσκες ομορφιάς μέσα στο ωράριό της ή να χαλαρώνει στον καναπέ, αντί να απαντά σε emails.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα viral βίντεό της έχουν διχάσει το κοινό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν το «bare minimum Monday» σαν μια νέα δικαιολογία για τους τεμπέληδες. «Για όνομα του Θεού, η Gen Z προσποιείται ότι εφηύρε ξανά την τεμπελιά;», αναρωτιέται άρθρο του Guardian. «Καθόλου. Μην βλέπετε το bare minimum Monday σαν τεμπελιά. Δείτε το σαν προστατευτικό self care», απαντά.

@itsmarisajo You wonder if The Internet will think your Cholula bagel is weird. You don’t care. #bareminimummonday #worklifewellbeing #bareminimummondays #lifestylevlog ♬ Sunday – HNNY

Η ίδια η Mayes ισχυρίζεται ότι έχει λάβει μηνύματα μίσους, από ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι «τεμπέλα, ένα άτομο χωρίς κίνητρο, χωρίς εργασιακή ηθική».

«Εάν το να με αποκαλούν τεμπέλα είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσω για να είμαι πιο χαρούμενη, υγιής και πιο παραγωγική συνολικά, θα το δεχθώ», είναι η απάντησή της στην κριτική.

Στις ΗΠΑ, όπου οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι άφθονες, πολλοί εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόσουν το «bare minimum Monday». Άλλωστε, είναι καλύτερο από το «quiet quitting», καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν ρίχνουν συνολικά τις αποδόσεις τους, αλλά μόνο για μια μέρα την εβδομάδα. 

Και καθώς οι επιχειρήσεις ζητούν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία μετά από τόσο καιρό –τις περισσότερες φορές κόντρα στην επιθυμία τους- πολλοί προϊστάμενοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια όταν κάποιος ρίχνει τους ρυθμούς κάθε Δευτέρα, γνωρίζοντας ότι εάν τον πιέσουν περισσότερο, μπορεί να τον εξωθήσουν στην παραίτηση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Απεριόριστες άδειες στη δουλειά: Όχι, δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται

Τέλος η σιωπηλή παραίτηση; Ο εμπνευστής της δουλεύει ξανά 50 ώρες την εβδομάδα

Καλός μισθός και χαμηλό στρες: Αυτή είναι η λιγότερο αγχωτική καλοπληρωμένη δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News