Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Οι δηλώσεις Πάουελ είναι η μία πλευρά – Η αλήθεια βρίσκεται στα δεδομένα

Bloomberg: Οι δηλώσεις Πάουελ είναι η μία πλευρά – Η αλήθεια βρίσκεται στα δεδομένα

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε τις αγορές σε άτακτη υποχώρηση για μία ακόμη φορά σήμερα με μια προειδοποίηση προς το Κογκρέσο ότι τα επιτόκια μπορεί να κινούνται υψηλότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Είναι σημαντικό ωστόσο να έχει κάποιος στο μυαλό του ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει γνώμη – ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Ο Πάουελ, φυσικά, κλήθηκε να ενημερώσει τους αμερικανούς νομοθέτες εν μέσω ενός άκρως αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Στα τέλη του 2022, φάνηκε ότι κάποιοι τομείς της οικονομίας είχαν αρχίσει να κατεβάζουν ταχύτητα σύμφωνα με τους στόχους της Fed για την τιθάσευση του πληθωρισμού και οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή είχαν δείξει ότι βρίσκονταν σε πορεία αποκλιμάκωσης. Στη συνέχεια, όμως, τα στοιχεία από τον Ιανουάριο έδειχναν ότι η οικονομία επιταχύνεται εκ νέου και η πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού φαινόταν να παραπαίει.

Η κεντρική τράπεζα είναι ανοιχτή να αυξήσει το μέγεθος της επιτοκιακής αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου και να ανεβάσει τα επιτόκια σε ένα εύρος από 5% έως 5,25% εάν χρειαστεί. 

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι επενδυτές θα διάβαζαν αυτή την παράγραφο ως γερακίσια, αλλά η λέξη-«κλειδί» είναι το «αν». Οι επενδυτές θα αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα σε αυτό το θέμα σε μόλις τρεις ημέρες με τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων για την απασχόληση Φεβρουαρίου και εν συνεχεία με τις τιμές καταναλωτή την επόμενη εβδομάδα. 

Μέχρι τότε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αμφισβητήσουν το εάν η Fed – ή οι αγορές – κατανοούν πραγματικά τι συμβαίνει στα ιδιαίτερα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση, για τις πωλήσεις λιανικής και τον πληθωρισμό τον πρώτο μήνα του έτους. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν εποχικές τάσεις (τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι συχνά ιδιαίτερα υψηλά στην έναρξη του έτους). Επίσης, χαλαρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες ενδεχομένως να έχουν αυστηροποιηθεί ξανά.

Το αποκορύφωμα ήταν τα στοιχεία για την απασχόληση Ιανουαρίου στη διάρκεια του οποίου δημιουργήθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας, όμως οικονομολόγοι έχουν να δώσουν μερικές πιθανές εξηγήσεις: πολλές απολύσεις δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στα στοιχεία, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαρθρωτικές ελλείψεις εργαζομένων σε πολλούς τομείς, όπως εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και κατασκευές. 

Τώρα, οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο θα επιβραδυνθεί σημαντικά στις 224.000 θέσεις εργασίας – αριθμός που εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός για τους στόχους της Fed, αλλά οδηγεί σε πολύ διαφορετικές ερμηνείες από τα στοιχεία του Ιανουαρίου. Ωστόσο, όπως έχουν καταστήσει σαφές τους τελευταίους μήνες, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι οικονομολόγοι δεν έχουν κρυστάλλινη σφαίρα και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ερμηνεύσει κάποιος τα «γερακίσια» σχόλια, όταν αυτά εκπορεύονται από μερικά μόνο στατιστικά στοιχεία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News