Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 16:08
ΕΠ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε ο οδηγός προώθησης και ενίσχυσης ανταγωνισμού – Πυξίδα για τις δημόσιες πολιτικές

Δημοσιεύθηκε ο οδηγός προώθησης και ενίσχυσης ανταγωνισμού – Πυξίδα για τις δημόσιες πολιτικές

Τον «Οδηγό Προώθησης & Ενίσχυσης του Ανταγωνισμού κατά τον Σχεδιασμό Δημόσιων Πολιτικών» δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού με στόχο την ενημέρωση των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων δημοσίων φορέων για την ανάγκη προστασίας του ανταγωνισμού στο πλαίσιο διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δράση του κράτους στοχεύει στην προώθηση και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, ευρύτερο κομμάτι του οποίου αποτελεί και η δημιουργία, η προστασία και η ενίσχυση ανταγωνιστικών αγορών καθώς οι ανταγωνιστικές αγορές ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να είναι αποτελεσματικές και καινοτόμες, δημιουργώντας έτσι περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές, μειώνοντας τις τιμές και βελτιώνοντας την ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών και κατ’ επέκταση τις οικονομικές επιδόσεις μιας χώρας

Στο πλαίσιο αυτό ο παρών Οδηγός παρουσιάζει το βασικό νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις πρακτικές των επιχειρήσεων που απαγορεύονται από το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και:

1. Εξηγεί ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κράτους ως προς την εφαρμογή των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού με βάση:

  • τη συνταγματική κατοχύρωση του ελεύθερου ανταγωνισμού,
  • την υποχρέωση καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών και
  • το ευρύτερο ενωσιακό δίκαιο και τη νομολογία.

2. Δίνει παραδείγματα κρατικών μέτρων που τηρούν ή παραβιάζουν το δίκαιο του ανταγωνισμού.
3. Παρουσιάζει τις συνέπειες της παράβασης για την Πολιτεία και τους ιδιώτες.

Ο Οδηγός αυτός στοχεύει επίσης :

1. Να παρουσιάσει τα εργαλεία ανάλυσης των επιπτώσεων ενός κρατικού μέτρου στον ανταγωνισμό, όπως αυτά έχουν αναπτυχθεί από τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ.
2. Να προτείνει βέλτιστες πρακτικές για την προετοιμασία και τη θέσπιση κρατικών μέτρων και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους φορείς της αγοράς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η προστασία του ανταγωνισμού είναι αποτελεσματικότερη σε περίπτωση που λαμβάνεται υπόψη στο στάδιο του σχεδιασμού δημοσίων πολιτικών και συνεπώς προλαμβάνονται στρεβλώσεις του ανταγωνισμού οι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ευημερία των καταναλωτών, όσο και ευρύτερα στην οικονομία και στους πολίτες.

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό ΕΔΩ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News