Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 08:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίων: Ανατρέπει τα σχέδια της ΕΚΤ η κρίση της Credit Suisse;

Αύξηση επιτοκίων: Ανατρέπει τα σχέδια της ΕΚΤ η κρίση της Credit Suisse;

Αμφίβολο είναι πλέον το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη σημερινή της συνεδρίαση, καθώς η τραπεζική αναταραχή που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank περνά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την κρίση εμπιστοσύνης να πλήττει την Credit Suisse.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, οι αναλυτές δεν είναι τόσο σίγουροι ότι η αύξηση επιτοκίων, την οποία είχε πρακτικά προαναγγείλει η ΕΚΤ, θα πραγματοποιηθεί. Οι traders αρχίζουν να ποντάρουν σε μια κίνηση περίπου 25 μονάδων βάσης. Πρόκειται, άλλωστε, για την πρόβλεψη του Bloomberg Economics και της Deutsche Bank.

Παρότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιμένουν, η ΕΚΤ πρέπει τώρα να συνυπολογίσει στη μάχη της απέναντι στην αύξηση των τιμών και τον παράγοντα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Μπροστά σε ανάλογα διλήμματα θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα και η Fed.

Μπροστά στα προβλήματα της Credit Suisse, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αναγκάστηκε να πάρει μέτρα που δεν έχουν ενεργοποιηθεί στις μεγάλες ελβετικές τράπεζες από το 2008.

Ειδικότερα, η Swiss National Bank δανείζει στην Credit Suisse έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ). Παράλληλα, η τράπεζα κάνει προσφορά για την επαναγορά ομολόγων της αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την κρίση εμπιστοσύνης που προκαλεί μετασεισμούς στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Credit Suisse: «Ανάχωμα» 50 δισ. ευρώ στην κρίση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Η πτώση της Bear Stearns και ο τραπεζίτης που έπαιζε γκολφ: 15 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται;

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News