Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 13:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα που «νίκησε» τον πληθωρισμό – Πώς εξηγείται

Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα που «νίκησε» τον πληθωρισμό – Πώς εξηγείται

Μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η Ελβετία είναι γνωστή για το υψηλό κόστος ζωής της, καθώς η Ζυρίχη και η Γενεύη κατατάσσονται σταθερά ανάμεσα στις 10 ακριβότερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς. Όμως την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια χτυπούν επίπεδα-ρεκόρ και αναδεικνύονται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα καταναλωτών, κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζιτών, στην Ελβετία, η κατάσταση φαίνεται να μην είναι τόσο πιεστική.

Το 2022, ο πληθωρισμός στην Ελβετία  διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 3,5%. Μπορεί να πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στη χώρα εδώ και 29 χρόνια, όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με εκείνα των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς οι ΗΠΑ εμφάνισαν πέρυσι πληθωρισμό 9,1%, η Ευρωζώνη 10,6% και το Ηνωμένο Βασίλειο 11,1%.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 2,4% και να πέσει στο 1,8% το 2024. Θα είναι δηλαδή, χαμηλότερος από τον στόχο του 2%.

Όπως μαρτυρά καταναλωτής που μίλησε στο CNBC, η αύξηση των τιμών δεν αποτελεί και τόσο μεγάλο ζήτημα για τους Ελβετούς. «Νομίζω ότι το νιώθουν περισσότερο στο εξωτερικό από ό,τι εδώ στην Ελβετία. Η μητέρα μου ζει στη Γερμανία, στο Βερολίνο, και όλο  μου λέει ότι τα πάντα ακριβαίνουν».

Βοηθά, βέβαια, ότι οι Ελβετοί πολίτες είναι ανάμεσα στους πλουσιότερους του κόσμου. Με τον μέσο ενήλικα να διαθέτει περιουσία 696.604 δολαρίων, οι Ελβετοί διαθέτουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τρόφιμα και άλλα αναγκαία, επομένως πλήττονται λιγότερο από τις ανατιμήσεις.

Ένας άλλος λόγος της σχετικής σταθερότητας των τιμών στην Ελβετία είναι το ισχυρό φράγκο, το οποίο έφτασε στο 1 προς 1 με το ευρώ το 2022, καθώς στηρίζεται στα υψηλά αποθεματικά της χώρας σε χρυσό, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία και άρα θεωρείται ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε εποχές αυξημένης μεταβλητότητας. Με δεδομένο ότι η Ελβετία εισάγει κάθε χρόνο προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 302 δισ. δολαρίων, το ισχυρό φράγκο κρατά το κόστος αυτών των εισαγωγών υπό έλεγχο.

Και την ίδια στιγμή, η Ελβετία είναι κάπως προστατευμένη από την ενεργειακή κρίση που πλήττει την υπόλοιπη Ευρώπη αφότου η ρωσική εισβολή εκτίναξε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, καθώς αυτή η χώρα με τα βουνά και τις περισσότερες από 1.500 λίμνες στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα υδροηλεκτρικά για την ενέργεια που καταναλώνει. Άλλωστε, οι ενεργειακοί πάροχοι στην Ελβετία είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικοί, κάτι που σημαίνει ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της αγοράς, ενώ τα τιμολόγιά τους υπόκεινται σε αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Στα τέλη του 2022, οι τιμές της ενέργειας στην Ελβετία είχαν αυξηθεί κατά 16,2%, την ώρα που στην Γερμανία είχαν σημειώσει αντίστοιχη αύξηση 25%, στην Ολλανδία 30%, στην Βρετανία 52,3% και στην Ιταλία 64,7%.

Στην Ελβετία, σε ρύθμιση υπόκειται επίσης το 30% των τιμών στα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (τρόφιμα, στέγαση, μεταφορές), με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων να εμφανίσουν αύξηση 4% σε ετησιοποιημένη βάση τον Δεκέμβριο του 2022, έναντι αύξησης 11,9% στις ΗΠΑ, 19,8% στη Γερμανία και 16,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη αύξηση πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία – Αλλάζει το σκηνικό για τα επιτόκια

Eurostat: Στο 7,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News