Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 23:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κάνουν αγορές και μετά αφήνουν απλήρωτες τις πιστωτικές τους κάρτες 

ΗΠΑ: Κάνουν αγορές και μετά αφήνουν απλήρωτες τις πιστωτικές τους κάρτες 

Συνεχίζουν να αυξάνουν τα επίπεδα του προσωπικού τους χρέους οι Αμερικανοί, αφού σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη (24/2) η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, αύξησαν τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών τους με ρυθμούς ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2022. 

Αναλυτικότερα το συνολικό χρέος των νοικοκυριών των ΗΠΑ έφτασε στο ρεκόρ των 16,9 τρισ. δολαρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 394 δισ. δολαρίων, ή 2,4%, σε σχέση με τον προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία Τριμηνιαία Έκθεση της Fed για το χρέος και την πίστωση των νοικοκυριών. 

Μάλιστα, στα τέλη του 2022, 18,3 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούσαν μια πιστωτική κάρτα, σε σύγκριση με 15,8 εκατομμύρια στο τέλος του 2019.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, είναι το γεγονός ότι μαζί με το χρέος, αυξάνονται και οι καθυστερήσεις αποπληρωμής του. 
Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό, η Federal Reserve προχώρησε σε σαρωτικές αυξήσεις επιτοκίων τους τελευταίους 11 μήνες. 

Και σε αυτό το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων πληρωμών. 

Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν σχεδόν 6,6% στα 986 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η υψηλότερη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1999, όταν άρχισε να κρατάει αρχείο η Fed. Σε ετήσια βάση τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 15,2%.
Το μερίδιο του τρέχοντος χρέους που καθίσταται ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε σχεδόν σε όλους τους τύπους χρέους, με τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων να εμφανίζουν ποσοστά καθυστερήσεων 0,6 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Αυτοί που δυσκολεύονται περισσότερο με τις πληρωμές λογαριασμών σε πιστωτικές κάρτες και δανείων αυτοκινήτων, είναι οι νέοι στις δεκαετίες των 20 και των 30.

Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά επίπεδα καθυστέρησης πληρωμών είναι πιο κάτω από αυτά πριν από την πανδημία, το γεγονός ότι τα ποσοστά παραβατικότητας κλιμακώνονται παρά την ισχυρή αγορά εργασίας, φαίνεται να ανησυχεί τους ερευνητές. 

«Αν και η ιστορικά χαμηλή ανεργία έχει κρατήσει γενικά ισχυρή τη χρηματοοικονομική βάση των καταναλωτών, οι πεισματικά υψηλές τιμές και τα αυξανόμενα επιτόκια μπορεί να δοκιμάζουν την ικανότητα ορισμένων δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους», δήλωσε ο Wilbert van der Klaauw, σύμβουλος οικονομικής έρευνας στη Fed της Νέας Υόρκης. 
Παράλληλα, μία επιδείνωση στην αγορά εργασίας, θα ήταν ανησυχητική για το χρέος των καταναλωτών και τα επίπεδα παραβατικότητας στις πληρωμές. 
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις σε ατομικό επίπεδο είναι υψηλές, δεν αναμένεται να υπάρχει φόβος για τα χαρτοφυλάκια των δανειστών, καθώς οι σταθμισμένες καθυστερήσεις παραμένουν στα προ πανδημίας επίπεδα ή και κάτω από αυτά. 

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Στο ρεκόρ των 16,9 τρισ.δολαρίων το καταναλωτικό χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News