Business & Finance Πέμπτη 16/02/2023, 22:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο ρεκόρ των 16,9 τρισ.δολαρίων το καταναλωτικό χρέος

ΗΠΑ: Στο ρεκόρ των 16,9 τρισ.δολαρίων το καταναλωτικό χρέος

Το χρέος των καταναλωτών εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα τέλη του 2022, ενώ τα ποσοστά υπερημερίας αυξήθηκαν για αρκετές κατηγορίες δανείων, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης.

Το χρέος σε όλες τις κατηγορίες ανήλθε στα 16,9 τρισ.δολάρια έναντι 1,3 τρισ.δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς τα υπόλοιπα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν στα 11,9 τρισ.δολάρια, κατά 250 δισ.δολάρια από το τρίτο τρίμηνο και περίπου κατά 1 τρισ.δολάρια από την αντίστοιχη περίοδο του 2021. 

Στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, οι υπερημερίες των 90 ημερών ή και περισσότερο αυξήθηκαν κατά 0,57%, παραμένοντας μεν χαμηλά αλλά είναι διπλάσιες σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν ένα έτος νωρίτερα. Οι υπερημερίες στα χρέη από τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου αυξήθηκαν 0,6% στο 2,2%, ενώ στο χρέος των πιστωτικών καρτών σημειώθηκε μία αύξηση της τάξης του 0,8% στο 4%. 

«Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν σημαντικά στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ στα στεγαστικά και στα δάνεια αυτοκινήτου αυξήθηκαν με πιο μέτριο ρυθμό, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει στα προ της πανδημίας επίπεδα», αναφέρει ο Wilbert van der Klaauw, οικονομικός αναλυτής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης. 

Παρότι η ιστορικά χαμηλή ανεργία έχει βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφύγουν τα χειρότερα, οι επίμονα υψηλές τιμές και τα αυξανόμενα επιτόκια ενδεχομένως να δοκιμάσουν την ικανότητα ορισμένων δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους», προσθέτει. 

Όσο για το χρέος στα φοιτητικά δάνεια αυξήθηκε αντίστοιχα με το συνολικό υπόλοιπο να αγγίζει τα 1,6 τρισ.δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο. Αυξητικές τάσεις και στο χρέος των δανείων για αγορά αυτοκινήτου, το υπόλοιπο έφθασε τα 1,55 τρισ.δολάρια, ενώ στις πιστωτικές κάρτες έφθασαν μόλις το 1 τρισ.δολάρια. 

Η έκρηξη στο καταναλωτικό χρέος λαμβάνει χώρα τη στιγμή που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός δανεισμός. Το συνολικό αμερικανικό χρέος διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 31,5 τρισ.δολάρσια από τα 29,6 τρισ.δολάρια στα τέλη του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Το ακριβό χρήμα και οι κίνδυνοι για καταναλωτές και επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Μειωμένος κατά 400 δισ.δολάρια ο πλούτος των νοικοκυριών στο τρίτο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News