Business & Finance Δευτέρα 21/11/2022, 17:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2023: Μέτρα στήριξης 4,2 δισ. ευρώ – Αύξηση 7,75% στις συντάξεις 

Προϋπολογισμός 2023: Μέτρα στήριξης 4,2 δισ. ευρώ – Αύξηση 7,75% στις συντάξεις 

Τα 4,2 δισ. ευρώ φτάνουν τα μέτρα στήριξης που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2023,που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και τα οποία αποτελούν στην ουσία τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Επιπλέον περίπου 1 δισ. ευρώ προβλέπεται για επιπλέον μέτρα στήριξης που μπορεί να ληφθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιά για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας. 

Ειδικότερα για το 2023 προϋπολογίζονται μεταξύ άλλων οι εξής παρεμβάσεις: 

Στο σκέλος των εσόδων

  • Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 
  • Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα
  • Διατήρηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στα τουριστικά πακέτα. 
  • Διατήρηση της αναστολής του ΦΠΑ για νέες οικοδομές  

Στο σκέλος των δαπανών:

  • Για την εξοικονόμηση ενέργειας επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω». 
  • Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023), με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών,
  • Γα την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας επεκτείνεται από το 2023 το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους των μισθωμάτων κατοικίας, χορηγείται αυξημένο επίδομα στέγασης (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023).

Οι αυξήσεις στις συντάξεις 

Εντός του 2023 οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξης του 7,75% στις αποδοχές τους, καθώς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ο ρυθμός ανάπτυξης για εφέτος πρόκειται να κλείσει στο 5,6% και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στο 9,7%. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις συνολικού κόστους 909 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον όφελος 250 εκατ. ευρώ προκύπτει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από το 2023 

  • μία τουλάχιστον αύξηση θα δουν 2.472.939 συνταξιούχοι, (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7,75% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ),
  • διπλή αύξηση θα δουν 1.273.440 συνταξιούχοι, (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ),
  • τριπλή αύξηση θα δουν 97.415 συνταξιούχοι, (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, καθώς και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2023: Οι στόχοι, οι αβεβαιότητες και οι αστερίσκοι 

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμός 5% το 2023 

Οι πέντε κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News