BUSINESS & FINANCE

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης ανοίγει η καλή πορεία των εσόδων

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης ανοίγει η καλή πορεία των εσόδων

Xαμόγελα φέρνει στο οικονομικό επιτελείο η καλή πορεία των εσόδων. Τα έσοδα από φόρους του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, ανήλθαν σε 45,626 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,108 δισ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου. Αύξηση παρουσίασαν επίσης τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου κατά 6% έναντι του στόχου ή κατά 289 εκατ. ευρώ. 

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε  πως η καλύτερη εικόνα των διεθνών τιμών ενέργειας αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας φέρνουν αισιοδοξία, παρόλα αυτά η αβεβαιότητα υπάρχει. Ο στόχος, όπως εξηγεί, για έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ  θα πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως σίγουρα θα επιτευχθεί και ίσως «περισσέψει» και κάτι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το οικονομικό επιτελείο κρατάει ωστόσο κλειστά τα χαρτιά του για το πως θα χρησιμοποιηθεί το «περίσσευμα» δηλαδή εάν θα επιτύχουμε ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (κάτω του 1,7% έλλειμμα)  που θα ενισχύσει την εικόνα μας ακόμη περισσότερο προς τις αγορές ή θα κατευθυνθεί για νέα μέτρα στήριξης. Ας μην ξεχνάμε πως όσο περνάει ο καιρός βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε μια προεκλογική περίοδο. Οι τιμές της ενέργειας και κυρίως των καυσίμων, η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και οι αυξήσεις των δόσεων των δανείων λόγω αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ «ζορίζουν» ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.   

Tην Δευτέρα που έρχεται, 21 Νοεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη που θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του θα είναι υψηλότερη του 5,3% του προσχεδίου αλλά μικρότερη του 6%.Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών το προηγούμενο διάστημα, ο πληθωρισμός αναμένεται να «κλείσει» φέτος στο 10%. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται  να προχωρήσει σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ταχύτητα του πληθωρισμού το τρέχον έτος, ανεβάζοντας τον πήχη στη περιοχή του 10%. 

Η πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ήταν για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 8,8%, κάτι που βέβαια εξ αρχής φαινόταν πως δεν ήταν εφικτό. 

Η αλλαγή του ετήσιου πληθωρισμού από το 8,8% στο 10% προφανώς και φέρνει αλλαγές στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και αλλαγές για το 2023. Η αναπροσαρμογή του πληθωρισμού οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που οδηγεί και σε αποκλιμάκωση του λόγου ΑΕΠ προς χρέος. 

Σε ό,τι αφορά το 2023, προφανώς και ο υψηλότερος  πληθωρισμός στα επίπεδα του 10% για το 2022 θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αποκλιμακωθεί στο 3%,  άλλωστε και οι προβλέψεις την Κομισιόν κάνουν λόγο για πληθωρισμό 6% στην Ελλάδα το 2023  ενώ για τον τουρισμό το 2023 προβλέπεται πως η χώρα θα διατηρήσει την καλή πορεία του τουρισμού κοντά δηλαδή στα 18-19 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: 12,6% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους

Πληθωρισμός: Η καλή και η κακή όψη για τα δημόσια οικονομικά

Προϋπολογισμός: Αλλαγές σε βασικά μεγέθη λόγω πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News