BUSINESS & FINANCE

Πώς θα γεμίσει ο κουμπαράς για νέα μέτρα στήριξης

Πώς θα γεμίσει ο κουμπαράς για νέα μέτρα στήριξης

H συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης έχει φουντώσει και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει πόρους που θα γεμίσουν τον κουμπαρά, ώστε μέρος των χρημάτων αυτών να περάσουν στους πολίτες όταν χρειαστεί. Το ποιο θα είναι το ποσό που θα μπορέσει να εξασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο θα φανεί εν μέρει και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα. 

Πώς θα γεμίσει το «πουγκί»

1) Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, που φάνηκε και στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο.

2) Η ανάκτηση των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών τα 373,55 εκατ. ευρώ που αφορούν αυτή  τη περίοδο αναμένεται να έρθουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

3) Η ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες προμήθειας, με την τροπολογία που κατατέθηκε μέσα στην εβδομάδα. Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι ο  μηχανισμός θα εφαρμοστεί για την περίοδο Αυγούστου 2022-Ιουλίου 2023. Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται και θα επιβάλλεται ανά τρίμηνο, με πρώτη περίοδο αναφοράς την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, με στόχο ο καταλογισμός να γίνει έως στο τέλος του έτους.

4) Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου που οδηγεί σε μικρότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τους λογαριασμούς ρεύματος. Η τιμή του φυσικού αερίου «γυροφέρνει» όλο αυτό το διάστημα γύρω από τα 100€/MWh. Mεγάλο ρόλο θα παίξουν οι παραδοχές για τις διεθνείς τιμές στις οποίες στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2023. 

4) Επιπλέον, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε προβλεφθεί ένα αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ, το oποίο, όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού  θα περάσει στο σκέλος των κρατικών  δαπανών για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Η προτεραιότητα του δημοσιονομικού στόχου 

 Προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 1,7%.Όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος αυτός  θα πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως σίγουρα θα επιτευχθεί και ίσως «περισσέψει» και κάτι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το οικονομικό επιτελείο κρατάει ωστόσο κλειστά τα χαρτιά του για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το «περίσσευμα», δηλαδή εάν θα επιτύχουμε ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (κάτω του 1,7% έλλειμμα) που θα ενισχύσει την εικόνα μας ακόμη περισσότερο προς τις αγορές ή θα κατευθυνθεί για νέα μέτρα στήριξης. 

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξη του πως εάν υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης, θα πρέπει να είναι μέτρα που θα καταλήγουν άμεσα στην τσέπη του πολίτη, ενώ ως πεδία όπου θα μπορούσε να υπάρξει παρέμβαση έθεσε πρώτον τις υψηλές τιμές στα  σούπερ μάρκετ  και δεύτερον τις τιμές των καυσίμων. 

Διαβάστε επίσης:

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης ανοίγει η καλή πορεία των εσόδων

Προϋπολογισμός: 12,6% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους

Ηλεκτρική ενέργεια: Υπερκέρδη 2,4 δισ. δόθηκαν σε επιδοτήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News