Business & Finance Τετάρτη 17/08/2022, 07:37
BUSINESS & FINANCE

Γεμίζει ο κουμπαράς για τη ΔΕΘ: «Μαγιά» 800 εκατ. για μέτρα στήριξης

Γεμίζει ο κουμπαράς για τη ΔΕΘ:  «Μαγιά» 800 εκατ. για μέτρα στήριξης

Μια καλή «μαγιά» δημοσιονομικού χώρου για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ∆ΕΘ δημιουργούν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου, που εμφανίζονται στα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η εμφανιζόμενη υπέρβαση κατά 5,1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού, δεν είναι «καθαρή», καθώς ένα μέρος της οφείλεται σε ετεροχρονισμό φορολογικών εισπράξεων, ενώ ένα άλλο μέρος έχει ήδη διατεθεί σε μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας.

Στην πραγματικότητα, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι ο «καθαρός» δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Θεωρητικά, αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 197 δισ. ευρώ, ενώ τώρα στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ίσως φτάσει τα 204 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 2 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, που απειλούν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου χώρου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ενώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η επιδότηση του ρεύματος είχε εκτιμηθεί ότι θα κόστιζε στον προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, τώρα εκτιμάται στα 1,3-1,5 δισ. ευρώ. Αντί για περίπου 150 εκατ. ευρώ τον μήνα που είχαν εκτιμηθεί, τον Αύγουστο το ποσό έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ και πιθανώς από τον Σεπτέμβριο να ανέβει στα 300-400 εκατ. ευρώ τον μήνα. Οπως επισημαίνεται, αυτή τη στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει τα 230 ευρώ η MWH, έχοντας σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών και αν παρέμενε σε αυτό το επίπεδο έως το τέλος του χρόνου, το κόστος θα έφτανε τα 2 δισ. ευρώ, εξαντλώντας όλο τον δημοσιονομικό χώρο.

Στην κυβέρνηση δεν βαδίζουν με αυτό το δυσμενές σενάριο, αλλά οπωσδήποτε κρατούν «πυρομαχικά» για δυσμενείς εξελίξεις. Τα μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για το 2022 αφορούν έναν νέο γύρο του fuel pass, τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και μια ακόμη επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Οι μεγάλες παροχές θα αφορούν το 2023 και συγκεκριμένα την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Στη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι η κατά 5,1 δισ. ευρώ υπερεκτέλεση των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου «οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, αντίστοιχα».

Ειδικά τον Ιούλιο την έκπληξη έκανε η είσπραξη 897 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, περίπου το 1/3 του συνόλου, παρά τη δυνατότητα να επιστραφεί σε 96 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «η μαζική αυτή επιστροφή αποδεικνύει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Κατά τον κ. Σκυλακάκη, η καλή πορεία των εσόδων που συνεχίστηκε και τον Ιούλιο «είναι συνυφασμένη με την αντοχή που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία στις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια». Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 7μηνο ήταν 1,167 δισ. ευρώ, έναντι στόχου προϋπολογισμού για 5,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: 5,1 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα

Πώς θα ενισχυθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2023

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων στη ΔΕΘ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News