Business & Finance Τετάρτη 3/08/2022, 11:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 24 από 12 δόσεις η πάγια ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ 

Σε 24 από 12 δόσεις η πάγια ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ 

Την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και την παραγραφή χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα στη 10ετία αντί για 20ετία που ισχύει σήμερα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ρυθμίσεις-ανάσα για 150.000 ασφαλισμένους

Σύμφωνα με την Καθημερινή η διάταξη που θα αυξάνει σε 24 τις δόσεις για την πάγια ρύθμιση οφειλών θα προσφέρει ανάσα σε περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ με χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κυρίως εντός της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α΄ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, αυτόματα θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 24 δόσεων με αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Υπάρχουν βέβαια και οι περίπου 90.000 ασφαλισμένοι που βγήκαν εκτός της ρύθμισης, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάποιοι από αυτούς, εφόσον οι δόσεις αυξηθούν, θα μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει και σήμερα, στην πάγια ρύθμιση οφειλών μπορούν να ενταχθούν και οι υπόλοιποι «αρρύθμιστοι» οφειλέτες.

Στο «νομοσχέδιο σκούπα» που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνονται και άλλες  διατάξεις που έρχονται είτε να διορθώσουν λάθη του παρελθόντος, όπως είναι η 20ετής παραγραφή των οφειλών, που πλέον θα γίνει 10ετής, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είτε να βελτιώσουν κατά τι το εισόδημα για παράδειγμα των δημοσίων υπαλλήλων, με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% που επιβλήθηκε στις αμοιβές τους το 2011, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.  

Η διάταξη της 10ετούς παραγραφής των οφειλών, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, αφορά οφειλές ύψους 250 εκατ. ευρώ. Είναι χρέη για τα οποία δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.), είτε από τον ΕΦΚΑ είτε από το ΚΕΑΟ. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η προωθούμενη παρέμβαση θα ανοίξει τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Με την παραγραφή ενός σημαντικού μέρους των οφειλών, κι εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Εγκρίθηκε η Εθνική Στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Τι δείχνουν οι φορολογικές δηλώσεις: Αυξημένος κατά 27% ο μέσος φόρος 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News