ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμοί από την αρχή λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Προϋπολογισμοί από την αρχή λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Αλλάζουν όλα τα δεδομένα για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία καθώς οι αβεβαιότητες που υπήρχαν μέχρι πριν από λίγο καιρό έχουν γίνει πλέον δεδομένα και οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να «χτιστούν» από την αρχή.

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην ελληνική οικονομία εκτείνονται από τη μείωση του πλούτου της χώρας τη περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, τη συρρίκνωση του τουριστικού ρεύματος από κάποιες συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αλλά και ζητήματα του Πρωτογενούς τομέα, σε κάποια συγκεκριμένα προϊόντα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα σε συνέντευξη του, το οικονομικό επιτελείο θα αυξήσει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, αλλά πιθανότατα θα αναθεωρηθούν και τα στοιχεία για την ανάπτυξη, εξαιτίας μιας σειράς θετικών δεικτών, αλλά και αβεβαιοτήτων λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 4,5%, πλέον κάτω από τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή, τίθεται εν αμφιβόλω. Μία πρώτη ποσοτικοποίηση που έχουν κάνει στο οικονομικό επιτελείο αναδεικνύει ότι για κάθε 10 δολάρια που αυξάνει το φυσικό αέριο υπάρχει μία επιβάρυνση του ΑΕΠ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την πρόβλεψη για πληθωρισμό της τάξεως του 0,9%, που ήδη είχε ξεπεραστεί πριν από τη ρωσική εισβολή ούτως ή άλλως. 

Το «χαρτί» της ρήτρας διαφυγής 

Κάτω από τις νέες συνθήκες προφανώς και οι οικονομίες βρίσκονται με δεμένα χέρια λόγω και των δημοσιονομικών κανόνων που επανέρχονται από το 2023. Παρόλα αυτά η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε άρδην το τοπίο καθώς μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το παράθυρο για παράταση ισχύος της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η γενική ρήτρα διαφυγής, που αναστέλλει τη λειτουργία των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., προβλέπεται να καταργηθεί στο τέλος του 2022. 

Ωστόσο, όπως τόνισε, αν τα οικονομικά δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο, «είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε» αυτήν την πολιτική. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τις δύο επόμενες εβδομάδες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στη δημοσιονομική πολιτική, ούτως ώστε να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία αν χρειαστεί, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία: Μέσω Βρυξελλών η στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Ουκρανική κρίση: Διπλή ανησυχία για ακρίβεια και τουρισμό στην Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News