Business & Finance Κυριακή 13/02/2022, 09:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του ρεύματος – «Μη βιώσιμοι» οι λογαριασμοί

Παρά τη μικρή μείωση της τιμής τον Ιανουάριο

Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του ρεύματος – «Μη βιώσιμοι» οι λογαριασμοί

Σε επίπεδα ρεκόρ, παρά την πολιτική των επιδοτήσεων, παραμένουν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, περιορίζοντας σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών. 

Ήδη αρκετοί καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους, ενόσω η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη. 

Ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επιβεβαίωσε ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν είναι βιώσιμα για την πλειονότητα των καταναλωτών. 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ως απόρροια των επιδοτήσεων. 

Συγκεκριμένα, η τιμή λιανικής (μαζί με τους φόρους) ήταν 18,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα ή 185,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 26,07 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Τον Δεκέμβριο η μέση τιμή είχε καθοριστεί στα 22,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Νορβηγία να είναι οι μοναδικές χώρες της Ε.Ε., όπου καταγράφηκε ελαφρά χαλάρωση των πιέσεων. 

Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του ρεύματος – «Μη βιώσιμοι» οι λογαριασμοί-1

Υπενθυμίζεται ότι για τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση μέσης επιδότησης της τάξης των 39 ευρώ (από 42 ευρώ τον Ιανουάριο) στην τιμή του ρεύματος (κονδύλι 350 εκατ. ευρώ), ανεβάζοντας τα συνολικά μέτρα στήριξης σε 2 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης.

Η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια θα αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ/MWh και η κατανάλωση από 151-300 KWh με 110 ευρώ/MWh. 

Στα νοικοκυριά, τα οποία είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η μέση επιδότηση είναι 51 ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ/ MWh για τις πρώτες 300 KWh από 180 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, ενώ δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη κατηγορία το κριτήριο της πρώτης κατοικίας. Με 170 ευρώ/MWh θα επιδοτηθούν και οι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, ανεξαρτήτου ορίου κατανάλωσης.  

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου και τάσης, η επιδότηση παραμένει στο ποσό των 65 ευρώ/MWh.  

Σε ό,τι αφορά τη συνολική ενίσχυση των καταναλωτών για το φυσικό αέριο, αυτή διαμορφώνεται στα 40 ευρώ/MWh, με το συνολικό ύψος του μέτρου στα 47 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σε 20 ευρώ/MWh ανέρχεται η επιδότηση του φυσικού αερίου, ενώ επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ παρέχεται από τη ΔΕΠΑ στους πελάτες της.  

Για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το ύψος του μέτρου διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτροκίνηση: Γιατί οι χαμηλές ταχύτητες στην Ελλάδα;

Κ. Σκρέκας: Στήριξη για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση 

Φυσικό αέριο: Πότε θα πέσουν οι τιμές – Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News