Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 19:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κόστος της ακριβής ενέργειας στην οικονομία

Εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Το κόστος της ακριβής ενέργειας στην οικονομία

Νο1. πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους επιχειρήσεων – βιομηχανιών και περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχουν ανησυχίες για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε το 5% τον Δεκέμβριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το υψηλότερο επίπεδο του 21ου αιώνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης δε, θα δημοσιευθούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αναμένεται επιβεβαιώσουν το ευρύ κύμα ανατιμήσεων. 

Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι υψηλές τιμές είναι πιθανό να πλήξουν την καταναλωτική ζήτηση, κάτι που μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στον ρυθμό ανάκαμψης τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένης της εξάρτησης από τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Το πληθωριστικό κύμα, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Μέσα στο 2021, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 300%, λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών αποθεμάτων, της αυξημένης ζήτησης και των μειωμένων παραδόσεων από τη Ρωσία. 

Το κόστος στην οικονομία

Η Bank of America υπολογίζει ότι το κόστος ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί κατά 50% μέσα στο 2022, με τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων να καλύπτουν μόλις το 1/4 της εν λόγω αύξησης. 

Σύμφωνα με ένα υπολογιστικό μοντέλο του πρακτορείου Bloomberg, το ενεργειακό κραχ, το οποίο επηρεάζει το κόστος παραγωγής σχεδόν όλων των αγαθών, θα μπορούσε να στερήσει έως και 1% του ΑΕΠ. Το εν λόγω ποσοστό, όπως διευκρινίζεται, θα ποικίλει ανάμεσα στις χώρες – μέλη, ενώ η όποια κρατική βοήθεια θα μπορούσε να αμβλύνει αυτή την πίεση.  

Ας σημειωθεί ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διέψευσε τα σενάρια περί μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης, παρότι διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Τι θα γίνει με τα φτωχότερα νοικοκυριά

«Δεν μιλάμε για ασήμαντα ποσά, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά» σχολιάζει ο Georg Zachmann, αναλυτής του think-tank Bruegel. «Εάν αφαιρέσουμε αυτά τα χρήματα από το πορτοφόλι των φτωχότερων νοικοκυριών, τότε θα έχουν επιπτώσεις στην κατανάλωση».  

Από την πλευρά του, η Banque Pictet & Cie εκτιμά ότι η αύξηση των ενεργειακών τιμών θα περιορίσει τη δυναμική του ΑΕΠ του α’ τριμήνου κατά τουλάχιστον 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η UBS προέβη προσφάτως στην υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε 4,2% από 4,8% προηγουμένως, για το 2022. 

Το ανάχωμα των καταθέσεων

Στον αντίποδα, βέβαια, ανάχωμα στις ανατιμήσεις φαίνεται ότι αποτελούν οι υψηλές αποταμιεύσεις, καθώς τα νοικοκυριά έσπευσαν να φτιάξουν γερό κομπόδεμα κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021, οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών έφθασαν τα 132,4 δισ. ευρώ,  σημειώνοντας μεταβολή +7,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Στο σύνολο της οικονομίας δε, οι αποταμιεύσεις ανήλθαν σε σχεδόν 185 δισ. ευρώ. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα τμήμα των καταναλωτών θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις αυξημένες καταθέσεις, προκειμένου να απορροφήσει το κόστος που συνεπάγεται η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τα λιγότερα προνομιούχα νοικοκυριά, τα οποία ενδεχομένως αναγκαστούν να βάλουν «μαχαίρι» στις δαπάνες.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Citigroup: 1 τρισ. δολάρια ο «λογαριασμός» της ενέργειας φέτος στην Ευρώπη

Ακρίβεια: Γιατί «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News